1 februarie 2007

minerii nostri si mersul lumii

o Anglie intreaga o mai detesta si acum pe Margaret Thatcher pentru ce le-a facut ea bietilor mineri, cand a inchis la greu exploatari, in anii '80. Am vazut filme ingrozitor de triste cu saracia lucie din orasele ce se bazau tocmai pe NOROC BUN sau cum si-or fi spus ortacii lor, la intrarea in shut. La 20 de ani, asa se vorbeste despre minerit, in Anglia. Au trecut de atunci ani buni, globalizarea asta inseamna: sa mergi tot mai la est cu munca bruta si sa te ocupi tu, tara puternica ce esti, cu lucruri mai curate...
Germania anunta, mai zilele trecute, ca inchide si ea, treptat, din ce i-a mai ramas ( si astia aveau, nene, nu gluma! Ruhr si iarasi Ruhr!)
In conditiile astea, astazi, sindicalistii din Valea Jiului au cerut, pentru un nou contract, salarii mai mari, investitii in minerit, crearea unui complex energetic in Hunedoara si subventii de la stat.
Ma intreb, si nu vreau sa dau cu parul: cand faci o cerere, ca sa fii sigur ca primesti ceva, nu e bine sa fii realist? Cand ai un sindicat, nu e bine sa ai si consilieri? Ce se ascunde, de fapt, in spatele unor cereri care, vizibil, nu vor fi indeplinite?
de vazut Brassed off, printre altele si pentru Ewan McGregor, mai tanar
Nici Billy Eliott nu e departe, de altfel, de atmosfera oraselor mineresti din insula aceea departata

Un comentariu:

  1. Ti-aduci aminte de "Prea tarzi" al lui Pintilie si crima din mina?
    Daca ai ocazia citeste si cartea lui Rasvan Popescu care a stat la baza scenariului, se numeste "Subomul" si este foarte dura.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...