4 mai 2009

liniste, ne-a vorbit presedintele!


In fine, a vorbit presedintele.

Ne anuntasera ca urma sa raspunda intrebarilor cetatenilor mai mult sau mai putin speriati. Povestea a fost, de fapt, un interviu cu Adriana Pèrez Cañedo, o jurnalista pe care eu o ascult la radio ori de cate ori sunt in masina, la pranz. 


Lucreaza pentru un post cat de cat OK, desi despre jurnalismul de opinie din Mexic in acest moment ar fi multe de povestit.
Oricum, ea, la vreo 40 de ani, ii spunea Domnule presedinte, in timp ce el era cu Adriana in sus, Adriana in jos.


Ce am aflat: ca traiesc intr-o tara transparenta. Adica s-a aflat despre virus, nu a stat nimeni sa ascunda cum, citez "au facut alte tari, de-a lungul istoriei, nu dau nume acum". Induiosator!
Interviul a fost inregistrat in timpul zilei, in curtea resedintei prezidentiale, Los Pinos.
 

Printre rasete amabile, presedintele a mai spus si de ce vacanta fortata dureaza fix pana in 6 mai, nu mai devreme mai tarziu. In primul rand ca, logic, a inceput cu 1 mai, zi care oricum ar fi fost libera, aici. Apoi, in multe parti ale Mexicului se sarbatoreste 5 mai.

Apoi, problema angajailor care au de pierdut din cauza vacantei. Presedintele stie ca se traieste din bacsisuri in Mexic, iar eu nu ma mai mir. Intelege ca e o poveste care se soldeaza cu pierderi dar, va rog frumos, ¡Nada vale tanto como la salud! sau, in mintea mea, nu-i nimic mai de pret pe lume cum e sanatatea!


O singura bucurie pot avea mexicanii, dupa ce trece pericolul: daca seismul din '85 a produs pagube inestimabile infrastructurii, acum nu e vorba despre asa ceva, a spus Calderòn.


Si-a mai spus, apoi, presedintele ca exageram. Suntem in fata a 20 de morti din cauza gripei, in Mexic, cand in 1918 o pandemie a facut 40 de milioane de victime. Insusi Calderòn tatal isi amintea, spune presedintele, cum treceau carutele pe strada sa ridice victimele bolii,


Intorcandu-ne la ce se intampla acum, aflu ca sunt martora unei lupte. Nu doar pentru apararea mexicanilor discriminati acum in lume, ci si cu virusul, in spitale. Mexicanii vor invinge, spune Calderòn, si vor demonstra ca medicamentele functioneaza nu doar pentru ei ci pentru intreaga umanitate. Cu o conditie, lumea sa ii ajute, iar seful statului nu se referea la ajutoare materiale ci sa inceteze discriminarea, pentru ca altfel economia Mexicului va avea de suferit, iar luptea cu virusul va fi mai grea.


Aici, Calderòn se referea la scaderea exportului de carne de porc catre Statele Unite.


Presedintele le-a vorbit tuturor mexicanilor


Intr-o jumatate de ora de interviu, l-am auzit de cinci ori spunand ca lumea trebuie sa se spele pe maini. Acum, e una ca ilustreaza carentele unui popor, dar se face sa-mi intri in casa in cravata, ditamai domnul, si sa vorbesti despre asa ceva? Se face, pentru ca la un moment dat ne povestea cum, cu putin material si niste elastic, oricine isi poate face acasa o masca de protectie.

Da! Ne-a zis si cand anume am fi putut pune cu totii osul la treaba: in vacanta asta fortata, cea in care mexicanii urmau sa stea acasa, sa discute probleme de familie si sa se joace cu copiii. Inseamna ca vecina mea de la doi nu broda, decora o masca, la gherghef.

Final a la mexicana, cum altfel: oamenii sa fie responsabili, tara e mare la fel si necazul dar, ¡cuando nos unimos y los enfrentamos, salimos adelante!  Tara va face un pas inainte, mai pe scurt! (cand o sa am ragaz o sa va spun e e cu sloganul acesta care ma tortureaza de cate ori il aud)


In imagine, ce am vazut eu cand schimbam canalele cautand 22, unde urma sa apara interviul. O crima de neiertat, inteleg, dar nu pricep cine e autorul si cine victima. Cablevision, furnizorul de cablu va avea probleme, ceea ce nu imi convine, pentru ca se vor repercuta si asupra mea, a abonatului umil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...