8 mai 2009

no, ce mai e prin mexic?

1204 de cazuri de noua gripă, cu 44 de decese, laude către preşedinte, indignarea rămâne şi ultimii pasageri de pe cursa care i-a adus pe mexicanii aflaţi în China sunt storşi de "cutremurătoare" mărturii care mă fac sa scriu un post în puţina spaniolă pe care o vorbesc după 6 luni, să îi întreb pe cei de aici dacă nu li se pare corect comportamentul chinezilor, care ştiu ce furnicar de un miliard de oameni au şi ştiu ce ar însemna un virus pe o bicicletă prin Beijing. (aoleu, tot încerc să desenez un porcuşor cu aripi de pasăre şi picior de om, ca să pot vizualiza noul virus, simpaticul de el).

De pe site-ul special creat după izbucnirea epidemiei aflu, la rubrica noutăţi, că nu e periculos să mănânci carne de porc. Da, la rubrica de noutăţi. 
Dacă aveţi răbdare să citiţi în spaniolă, iată (aici) şi recomandările guvernului, pe categorii de instituţii şi situaţii. Aşa mi-e de drag personajul animat şi până şi microbii sunt simpatici, aşa, desenaţi şi la cât mai mare depărtare de mine!
Cum a fost ieri pe stradă: de parcă uitaseră tot ce s-a întâmplat în ultima săptămână, la intersecţii, oamenii îşi mâncau gustărica de la 11 ca înainte, am văzut pupături şi îmbrăţişări, rar am mai dat peste măşti peste nas şi gură (era o prostie, nu?). Am intrat într-o farmacie să întreb dacă, totuşi, au făcut comandă pentru gel antibacterian şi ce li s-a spus. Farmacistul m-a privit răbdător până mi-am terminat discursul şi mi-a zis că are, câte vreau. Nu e prima oară când fac din astea, aşa că nu am intrat în pământ de ruşine.
Din Reforma aflu că mare e grădina lui Dumnezeu, amănunte aici. Cotidianul analizează recesiunea agravată de epidemie, în Mexic, şi- dintr-un articol dedicat pierderilor din industria hotelieră- aflu că un  milion de oameni sunt în pericol să-şi piardă slujbele, că s-au înregistrat pierderi de peste 80 de milioane de pesos pe zi, că pe 24 aprilie, când s-a instituit carantina în Ciudad de Mexico erau aşteptaţi 30 de mii de turişti, au venit 23 de mii, iar pe 4 mai, înregistraţi oficial, în DF erau doar 4027 de turişti. Turismul din capitala mexicană generează direct aproape 280 de mii de slujbe, indirect alte aproape 700 de mii. 
Vestea bună e că se deschid şi unele muzee.
Ca orice alt necaz, urmează revelaţiile: există şcoli fără grup sanitar ori cu mari probleme sanitare. S-au format alte comitete care caută soluţii. Vă sună cunoscut?
La şcoală ne-au aşteptat cu un poster frumos scris de mână, cu măsuri de precauţie, şi un recipient ca din desene animate, imens, cu gel antibacterial. Rugămintea era să îl folosim. Miros puternic, am strănutat, eu îmi purtam masca, aşa că nu au fugit speriaţi nici portarul, nici omul de serviciu. Ei nu aveau măşti. Sunt bărbaţi în putere, doar nu s-o prinde virusul de ei!
Primarul Marcelo Ebrard, cel care, cine ştie din ce motive portofelice a coborât alerta de la portocaliu la galben în Ciudad de Mexico, ne îndeamnă să nu lăsăm garda jos. Păi domnul meu, dumneata nu ţi-ai dat seama până acum că doar cu interdicţii ţii în frâu un oraş cu 20 de milioane de locuitori?
Din 24 aprilie până acum, legislativul n-a stat cu mâinile în sân. În timp ce singura preocupare a populaţiei părea să fie gripa, noi legi treceau ca lebedele prin parcul Chapultepec. Amănunte puţintel mai încolo. Am îndatoriri sociale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...