15 septembrie 2010

la 200 de ani de la independenta, Mexicul e in sarbatoare

iată că ţara din care vă scriu e în mare sărbătoare.

Reforma, principala arteră a oraşului, care leagă Castelul de Chapultepec de Zocalo, piaţa centrală şi străzile laterale sunt deja închise în aşteptarea ceremoniilor care încep după-amiază: dansuri foloclorice, concerte sinfonice, concerte de jazz, rock şi tot ce Mexicul are, în acest moment,în bagajul muzical.

Sezonul ploios nu s-a terminat încă, nu ştiu ce pregătesc autorităţile în caz de vreme rea.

60 de mii de oameni aşteaptă autorităţile în Zocalo, primii dintre ei au ajuns, deja, după ce s-au sculat cu noaptea în cap, ca să fie cel mai aproape de balconul în care preşedintele, după un ritual care se repetă de 100 de ani, va lansa El grito de la Independencia, strigătul independenţei.

Acum, la 5 ore înainte de începerea primului spectacol în Zocalo sunt deja, potrivit autorităţilor, 7 mii de persoane.

later edit: cu 3 ore si jumatate inainte, 10 mii de persoane se aflau deja in Zocalo, 15 mii pe drum, aproape.
17 mii de politisti au fost trimisi in zona.
Există o zonă VIP în care sunt aşteptaţi oameni de stat din America Latină, dar şi vedete ca Eva Longoria şi Cameron Diaz.
 
Programul spune că 27 de care alegorice vor defila pe Reforma cu punct final Zocalo, la fiecare mare intersecţie s-au instalat scene pentru concerte (Lila Downs, Orchestra Americilor, Los Tigres del Norte, Eugenia Leon, La Maldita Vecindad, Elly Guerra, Natalia Lafourcade,  que Zoé şi  El Grupo Mexicano del Sonido sunt printre protagoniştii spectacolelor. )

Organizarea festivităţilor a costat până acum guvernul capitalei aproape 3 miliarde de pesos (rata de schimb pesos euro 16,5 aproximativ).

Aseară, la castelul Chapultepec preşedintele Felipe Calderon şi cei 350 de invitaţi ai săi au inaugurat oficial sărbătoarea. Au fost prezenţi omologii săi din Guatemala şi Columbia, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, secretari de stat, reprezentanţi ai comunităţii diplomatice.

Preşedintele a decernat Orden Mexicana del Águila Azteca (Ordinul Mexican al Acvilei Aztece)  Rigobertei Menchú,  cea care cu 20 de ani în urmă primea Premiul Nobel pentru pace pentru lupta sa în favoarea drepturilor indigenilor, lui Jean-Marie Le Clézio (alt câştigător al Premiului Nobel), pentru studiile despre populaţiile antice din Mexic  şi lui William Austin, filantrop şi creator al Fundaţiei Starkey Hearing.

Se zice că nu va ploua. Afară e înnorat.
Ajungând la dezavantajele marii sărbători: bancomatele în zona centrală a oraşului s-au închis. Aseară, de la 22, a intrat în vigoare la ley seca parcial, toţi pe uscat, adică nu se mai vând băuturi alcoolice decât în restaurante, baruri, discoteci. În anumite puncte din oraş/ de la intrare vor fi instalate filtre unde, selectiv, poliţiştii îi vor testa pe oameni cu alcoolimetrul.


Se va respira puţintel mai greu: programul prin care circulaţia rutieră este restricţionată în oraş în funcţie de numărul de înmatriculare ori statul din care provine autoturismul a fost suspendat până vineri.


Spaţiul aerian deasupra Capitalei va fi închis pe 16 septembrie dimineaţa, când în Zocalo va avea loc o paradă militară.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...