24 mai 2011

fără mini, decolteu ori pupături

Nu ştiu ce părere vă veţi fi făcut despre Mexic din puţinele informaţii care ajung în România: mai o telenovelă, mai nişte RBD, mai  Miss univers, mai nişte Amores perros, mai un blog nesărat despre ţara cu mustăţi şi sombrero. Cert e că nu ştiţi că aici liniştea va fi restabilită în scurt timp. Să mă explic:

De dimineaţă, primarul unei municipalităţi din statul mexican Sinaloa a anunţat că va cere
interzicerea fustei mini, pentru ca numărul sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor să scadă.

Noi ne-am putea mira, mexicanii nu prea: cu cinci ani în urmă, un mare sindicat din San Luis Potosi a cerut şi a obţinut interzicerea fustei mini la serviciu. Tot în 2006, dar în octombrie, funcţionarelor publice din Veracruz (port în vestul ţării) li s-au interzis fusta mini, decolteul şi pantalonii strâmţi la serviciu (treptat, în mai multe mari oraşe mexicane măsura a fost adoptată).
În 2008 rectorul Universităţii Autonome din Sinaloa a cerut interzicerea fustei mini în 56 de unităţi de învăţământ liceal, pentru ca elevele să nu mai tot invite la agresiuni sexuale. (Da, o măsură care nu are nimic de a face cu misoginismul).
Tot pentru ordine şi disciplină, cu doi ani în urmă, primăria oraşului Guanajuato a introdus o lege prin care sărutatul în public, traversatul prin locuri nepermise şi cerşitul sunt pedepsite chiar şi cu închisoarea.
În nord, în Ciudad de Juarez, directorii din instituţiile publice salută de departe şi cu mare grijă angajatele pentru că la începutul anului primarul a dispus foarte clar că la serviciu trebuie să domnească respectul şi echilibrul, nu altceva.
__________
Tot de dimineaţă, trei dispozitive artizanale explozive au fost detonate în preajma sucursalelor mai multor bănci. Procuratura trimitea, profesionist, cum altfel, comunicat: nimeni nu a revendicat exploziile. Nutresc speranţe că anchetatorii nu s-au oprit la terorism cu supoziţiile şi iau în calcul şi varianta unor jafuri eşuate. Nu de alta, dar toate cele trei deflagraţii s-au produs în exteriorul clădirilor, în dreptul bancomatelor.

14 comentarii:

  1. Si a scazut numarul sarcinilor nedorite? Sau al violurilor? Mai un pic si ne intoarcem in secolul 19...

    RăspundețiȘtergere
  2. Evident ca nu, abordarea gresita a unei probleme nu are cum sa duca la rezolvarea ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Voiam sa gasesc o modalitate de a exprima ce fac ei acolo, dar ai zis-o prea bine, "abordarea gresita a unei probleme". E ridicol. Cand o sa se trezeasca oamenii?

    RăspundețiȘtergere
  4. aici, nu stiu:( de exemplou eu circul in masina si pana la colt nu doar pentru motive de siguranta, caci stau intr-un cartier international cu paznici in fata majoritatii magazinelor *(chiar daca nu iti sare nimeni in ajutor, daca te ataca cineva) si din cauza unor palme luate peste sezut in ciuda imbracamintii largi si aspectului de duamna inabordabila. Nu vreau sa ma gandesc ce isi ia cineva cu decolteu si fusta deasupra genunchilor. mai e ceva, insa> multe angajate ale institutiilor publice, cred ca si in Romania am vazut, uita ca nu sunt la discoteca si se imbraca ciudat. Azi iesise la fumat din cladirea ministerului sanatatii o tanti in rochie neagra de dantela *(cu captuseala bej) era ora 9 dimi.

    RăspundețiȘtergere
  5. A luat nastere aici, in Toronto, o miscare numita Slut Walk, ajunsa, intre timp, si in US. Pe scurt, un politist cu functie marisoara a spus, intr-un discurs tinut la o universitate mare, ca fetele nu trebuie sa se imbrace ca niste "sluts", ca sa nu incite la viol. S-au suparat toti - universitatea, presa, sefii politistului. Iar feministele au lansat miscarea de care pomeneam. Indrazneste careva sa o importe in Mexic? Sau oriunde altundeva decat in US?

    Tot despre decolteuri - cel al unei doamne din personalul diplomatic al consulatului romanesc e singurul lucru pe care mi-l amintesc de la ultima votare. Bluza mulata si super-super decolata pe un trup de 120 de kg. Ea stand pe scaun, votantii in fata ei, in picioare. Nu mai spun nimic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce sa mai zic, in tara asta machista??

    Doamna de la ambasada, oh, ce as mai spune eu cateva:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am vrut sa spun "decoltata", dar a iesit "decolata". Nici asa nu-i departe de adevar :)

    RăspundețiȘtergere
  8. As vrea si eu macar o data pana mor sa vad ca femeile capata un respect de sine in mod individual, nu impus de legi si legislatori. Nu astept ca toate femeile de pe planeta sa fie fashioniste, dar nici nu mi se pare corect ca pe motiv de explozii de hormoni in perioada fertila sa se imbrace sau mai bine zis sa se "dezbrace" in halul asta...si nu mai are nimeni constienta gleznelor sau a gambelor groase??? ca sa nu mai vorbim de sani...ok, daca ii ai mari asta este, dar sa ti-i arunci intr-un decolteu ca pe niste lebenitze in piatza...NOT GOOD! Oricum, nici barbatii de pe acolo nu au scuze pentru comportamentul lor...aici cred ca s-ar gasi cateva doamne sa le sparga nasul pe strada :))

    RăspundețiȘtergere
  9. cred ca tantile fara de respect (si, strigator la cer, cele care au posibilitati) au o problema cu revistele si televizorul si cu sursele alternative de educatie. De cate ori ies pe strada in Italia imi dau seama ca oamenii aceia din clasa 1 si pana la terminarea licelului studiaza arta in toate formele ei, intens. Istoria artei la liceu, la clasa de uman, da? M-am enervat cand, comentariu la un articol despre necesitatea continuarii studierii muzicii in scoala, un domn a gasit de cuviinta sa comenteze ca "Până la muzică, avem nevoie de educaţie în şcoli...".Si atunci sa nu ma bucur ca fiii mei nu vor studia in Romania, laolalta cu copiii domnului cu comentariul??

    RăspundețiȘtergere
  10. "eu circul in masina [...] din cauza unor palme luate peste sezut"

    !!!

    Pe bune??? Ah, dar vrem povestea!!! (Ţi se acordă note pe stradă, în gura mare?)

    RăspundețiȘtergere
  11. Monica cea cu şezutul teafăr26 mai 2011, 17:41:00

    ¡Fíjate que cerdo teníamos con nosotros!
    Nu sunt caz unic, aşa că nu trebuie să-i acorzi atenţie specială (pentru tine: nu trebuie să-i plăteşti atenţie mai mult decât trebuie). Se întâmplă oricui merge singurică şi agresorii sunt, de obicei, celor cărora în România le puteam spune "onanist scârbos carele eşti tu". Genul de tipi introvertiţi sub 40 de ani care îşi dau tot salariul pe pulque, se întorc acasă fără bani, mama celor 6 copii începe să urle, se menţionează Fecioara de Guadalupe şi numele preotului de la biserica cea mai apropiată, el îi dă în cap etc. Mulţămit de aiureală?

    RăspundețiȘtergere
  12. dara ce porniri! stimati tovarasi, nu pui mana pe om asa din senin pe strada! marlania ar trebui amendata usturator, oriunde e ea manifestata: pe strada, pe net. abtineti-va-ti, carele sunteti! dixit! (daca nu pricepeti ironia, va rog, shhhhhhhh!)

    RăspundețiȘtergere
  13. Femeile vor fi respectate cand se vor respecta ele insele, in primul rand, iar asta insemna si (nu o dulama) o imbracaminte decenta.

    RăspundețiȘtergere
  14. Zazuza, am stat si m-am gandit, zilele astea, ca nu prea am vazut reclame la "curs de autoaparare pentru femei" pe aici:)

    Anonim, dar nu mai bine le punem un chador si le inchidem in casa?

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...