26 august 2011

Doliu national in Mexic- atac la cazinou

Presedintele Felipe Calderon a decretat trei zile de doliu national in Mexic, dupa un atac asupra unui cazinou din Monterrey (Statul Nuevo Leon) care s-a soldat cu peste 50 de morti.
Ce s-a intamplat, daca vorbiti spaniola, gasiti, de exemplu aici
Pe scurt: practic in nici trei minute, pasagerii mai multor
masini care s-au apropiat de centrul comercial in care se afla cazinoul respectiv (mai degraba o casa de pariuri) au aruncat, potrivit martorilor, cu grenade, au tras focuri de arma si, posibil, au aruncat sticle cu benzina pentru a incendia cladirea.

Ar fi de precizat ca in multe centre comerciale din Mexic se afla, pe langa magazine si restaurante, case de pariuri si chiar o aripa de birouri. Totul s-a intamplat inainte de ora 16, adica intr-un moment in care centrul era populat. Multe dintre victime n-au mai putut iesi din cladire din cauza fumului gros. Centrele sunt atat de mari incat parcarile subterane pot ajunge sa aiba chiar si 10 niveluri.

O tragedie dupa care, evident, a inceput impartirea vinei:

Casino Royale,  vizat de atacatori, a fost inchis in luna mai din cauza ca proprietarii nu aveau autorizatie pentru extinderea lui. Primarul orasului- cel care a decis inchiderea localului - da vina pe Tribunalul de Contencios Administrativ, care a autorizat redeschiderea, si pe ministerul statal de interne, care nu s-a opus redeschiderii, desi municipalitatea i-a cerut sa actioneze.
Reprezentanta tribunalului de Contencios Administrativ spune insa ca vina este a municipalitatii care, in 2007, a autorizat functionarea cazinoului care, de atunci, functiona cu toate hartiile la zi.

Procuratura Generala a Republicii anunta ca ofera 30 de milioane de pesos celor care pot oferi detalii despre faptasi.

Retelele sociale au intrat repede in actiune. Pe twitter hashtagul a fost s-au publicat numerele de telefon la care se puteau cere relatii in legatura cu persoane disparute, diverse celebritati au condamnat atacul  si politica mexicana impotriva traficantilor de droguri. 

Oponentii presedintelui sunt convinsi ca razboiul deschis pentru consolidarea statului de drept nu are drept consecinte decat o crestere a valului de violente. Sustinatorii presedintelui spun ca aceasta este unica solutie pentru ca Mexicul sa nu devina  Columbia de acum zece ani, cand, pentru ca dominau vaste portiuni din teritoriul tarii narcotraficantii erau cei care faceau legea in stat. Desigur, se stie deja ca antecesorii actualului presedinte, pentru a pansa rana unei tari care deja avea probleme, au pactizat cu cartelurile de traficanti.

Ar mai fi de spus si despre Monterrey, cel mai "american" oras mexican ( mult mai aproape de frontiera cu Statele Unite ale Americii, cu multe investitii economice si nivel de trai pe masura) dar care, in ultimii ani, a devenit aproape de nelocuit-dupa  ce in 2005 fusese declarat cel mai sigur oras din America Latina!
La orice ora, din senin, cartelurile (din ce in ce mai slabite de ofensiva fortelor federale) blocheaza strazi, seara tarziu aproape ca nu se mai iese din case.

Fapt divers: la putin peste 4 milioane de locuitori, in Monterey se afla 72 de biblioteci publice.

2 comentarii:

  1. Monica, după cum ştiu eu firea omenească, după două săptămâni se va uita tot şi lumea se va scandaliza pe altă problemă revoltătoare. Ah, ce morali ne simţim în momentele astea când ne indignăm în numele unor "nobile idealuri" şi al "valorilor universale ale umanităţii"! Repede, să "dau like" pe Facebook! (Pun pariu că şi tu te-ai indignat pe Twitter.)

    RăspundețiȘtergere
  2. Oh, ce pariu ai pierdut pentru ca te gandesti la persoane pe care nu le cunosti!

    Pe Twitter "ma indignez" pe probleme de trafic, comportament indoielnic indreptat asupra mea, pe vreme si pe dureri de cap. Nu cred sa fi avut vreodata pretentia ca, impreuna cu altii, voi salva lumea de carii. Si mai cred ca de data asta pe axa Ciudad de Mexico- Washington atacul de la Monterrey a fost o picatura grea. Cat sa se scrie inca o data despre cum se vand arme en gros la nord de granita, cum se folosesc ele in scopuri din cele mai tampite, la sud de frontiera si tot asa.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...