23 septembrie 2011

Chiles en nogada- mancare si istorie

August 28, 1821. Sfântul Augustin. Sărbătoare şi coincidenţă fericită: proaspăt proclamatul împărat mexican Agustin de Iturbide se întoarce din Veracruz spre Capitală, imediat după ce semnează cu ultimul vicerege Juan de O' Donoju Tratatul de la Cordoba (în aşteptarea desăvârşirii  Independenţei Mexicului).


Se apropie de Puebla şi hotărăşte să-şi sărbătorească acolo sfântul. Îl aşteaptă un local decorat în proaspătul tricolor mexican şi mese încărcate cu bunătăţi pregătite în Mănăstirea Sfânta Monica (unde, de altfel, s-au născut multe alte delicii mexicane). 

Călugăriţele înfierbântate de exacerbatul patriotism care domnea în acele zile au decis să pregătească un fel de mâncare în care să se regăsească  neapărat culorile roşu, alb şi verde. Un ardei verde umplut prezentat în sos de nuci şi presărat cu boabe de rodie, ingredientele de sezon ale momentului. 




 Chiles en nogada, ardei în sos de nuci, mândria ţării abia născute, mereu prezent în meniurile restaurantelor de cum începe septembrie şi, se spune, cel mai bun reprezentant al bucătăriei mexicane.

2 comentarii:

  1. Vai, Monique, ce mi-ai facut cu postarea asta? acum ma bate gandul sa incerc sa gatesc chiles astia... Dar: 1. este reteta insotita aproape peste tot pe net de cea mai multa istorie ever; 2. kompliziert, kompliziert, kompliziert... :-))))

    http://gabrielaskitchen.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai tu faci in mod normal ardei umpluti? Atunci schimba sosul:)

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...