29 septembrie 2011

Te joci? O viata poate depinde de tine

Lucrurile stau aşa în România:

-oamenii au acces la telefon şi, din lipsă de ocupaţie, de parteneri de dialog, din cauza unor probleme psihice îl folosesc de foarte multe ori, de prea multe ori pentru a suna la urgenţe fără a avea nevoie de ajutor. Ce păcat!

-statisticile arată că la nivel naţional 3 din 4 apeluri la 112 sunt glume proaste. Tot al doilea telefon dat la urgenţă în Bucureşti e o joacă periculoasă, iar în Covasna deduc că mulţi nu apreciază faptul că telefonul chiar a fost inventat pentru comunicări urgente: 86 % din apelurile la salvare sunt bancuri penibile.

Lucrurile chiar ar fi de luat în joacă dacă datele n-ar demonstra că un om moare în trei minute din momentul în care a intrat în stop respirator, că în fiecare zi peste 20 de oameni sunt grav răniţi în tot felul de incidente şi că la 112 se înregistrează 2.000 de apeluri pe oră.


Unde în alte state se munceşte serios pentru ca oamenii care chiar au nevoie de ajutor să-şi ajute semenii până ajunge Salvarea, noi trebuie să-i muştruluim pe cei care au privilegiul de a avea telefon, au prea mult timp la dispoziţie şi le fură altora şansa de a fi salvaţi.


În multe state din Mexic acelaşi tip de comportament e tipificat ca  infracţiune, se pedepeşte de la 6 luni la 2 ani de închisoare şi de la 50 la 300 de zile de salariu minim pe economie amendă (asta ar veni de la 250 de  la 15000 de pesos, adică de la 15 la 1000 de euro). Pe când o iniţiativă similară în România?

O viaţă poate depinde de tine. Nu te mai juca la telefon!



LATER EDIT: Pentru că grădina Domnului chiar e mare. În Spania, cu doi ani în urmă, serviciile de urgenţă au fost terorizate timp de mai multe săptămâni de un băiat care a sunat la Urgenţă (de pe mai multe cartele)de 15.000 de ori (de 60 de ori pe zi) ca să anunţe accidente imaginare, să glumească ori să-i insulte pe cei de la celălalt capăt al firului. A fost dat pe mâna magistraţilor de la Tribunalul pentru minori dar problema în Spania era, la acel moment (nu ştiu dacă s-a modificat între timp codul lor penal) că apelurile false nu constituie infracţiune (decât dacă se menţionează cuvinte cheie ca bombă, terorism, atac etc). Ştirea pe larg e aici.

4 comentarii:

  1. Să ştii că s-a discutat asta şi în România. Amenzile sunt cuprinse între 500 şi 1000 lei - cu siguranţă vei fi de acord că nu sunt mici. Unde este problema, atunci? Apelurile, în marea lor majoritate, sunt efectuate de pe cartele preplătite. Cartele sunt cumpărate fără prezentarea datelor personale (chiar şi de la automate stradale), devenind astfel imposibil să le depistezi proprietarii. Tot ce se poate face este localizarea geografică a apelului, de obicei insuficient. (O picanterie: din acelaşi motiv cei de la SRI n-au putut să-i intercepteze toate conversaţiile lui Hayssam - omul folosea cartele.) SRI a înaintat o propunere legislativă prin care cumpărătorii de cartele să fie obligaţi să prezinte un act de identitate. Bineînţeles, tot felul de ONG-uri idioate au sărit ca arse că se încalcă dreptul la viaţă privată. Ei, foarte bine, să nu-l încălcăm - să încălcăm în schimb dreptul la viaţă pur şi simplu, suprautilizând numerele de urgenţă. Ironia este că oamenii sunt dispuşi să-şi lase datele din cartea de identitate tuturor celor de pe stradă care colectează semnături pentru tot felul de cauze. Aşa cum am sentimentul că politicienii nu ne mai reprezintă, tot aşa am sentimentul că nici ONG-urile care pretind că ne protejează de abuzurile statului nu o mai fac.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate!
    O dilema, partea cu datele personale e recenta? In 2007 i-am cumparat unui prieten cartela pe Vodafone si mi-am lasat acolo datele personale. Inseamna ca nu toate companiile fac asta? Putintel ridicol. Dar lumea e mare.
    Apropo de sondaje. Aici e la moda un nou mod de "sechestru expres". Merge omul rau la cinema, se posteaza la intrarea in sala sub pretextul ca face un sondaj. Le cere unora care intra tot felul de date (telefon fix si celular), ii intreaba de una si de alta (doar face un sondaj, nu?) apoi le spune smecher: intrati la film, sper ca sunteti gigea si nu tineti telefonul deschis. Asteapta o vreme sa inceapa filmul, verifica, sunand, daca si-au inchis celularele, apoi suna acasa si le spune alora care raspund: fiul/ruda/prietenul dvs e la mine, puteti verifica sunand pe mobil ca nu raspunde, daca in 30 de minute nu imi transferati bani, il omor. Metoda functioneaza de multe ori.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cel mai bine e să-ţi dau direct o referinţă, iar mai departe, dacă te interesează, cauţi tu "sri cartele".

    RăspundețiȘtergere
  4. M-a enervat destul de tare filmuletzul de mai sus, l-am vazut deja pe un canal, dar nu am fost atenta daca public sau privat, insa mi se pare timpit videoul.
    Dar m-am bucurat ca, totusi, au facut ceva care va mai cobori numarul de apeluri timpite la urgentze.
    Vai de noi: blocam urgentzele, furam bucatzi din calea ferata, de riscam sa deraieze trenurile, dar construim catedrala neamului si mii de biserici, cind se inchid sau cad din picioare spitalele si scolile delabrate.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...