28 octombrie 2011

Sărbătoarea Sfântului Iuda Tadeul în Mexic

Biserica San Hipolito, în centrul capitalei mexicane, nu departe de Alameda, parcul central. 

În fiecare 28 ale lunii şi mai ales la sfârşitul lui octombrie, de la staţia de metrou aflată la 200 de metri şi până în uşa bisericii, din zori şi până noaptea târziu, zeci de mii de oameni aşteaptă să intre. 
E ziua Sfântului Iuda Tadeul, ocrotitorul celor deznădăjduiţi şi disperaţi.
În metrou, pe măsură ce ne apropiem de centru, numărul celor care se îndreaptă spre biserică e în creştere. Îi distingi în mulţime după hainele verzi, statuile pe care le duc în mână ori tatuaje. Cel mai impresionant, pe obrazul unei tinere care nu avea mai mult de 15 ani.

Ajungem. Cum ieşim din metrou nişte voluntari ne spun pe unde să o luăm.
La stânga, o cărare pentru cei care vor să se apropie de biserică. La dreapta, tarabe cu suveniruri. Sfinţi de toate mărimile, tricouri, brăţări, tablouri şi mâncare. Mulţime. Fără isterie. 16 slujbe pe tot parcursul zilei. Odată intraţi, îngenunchează şi se apropie de sfânt. Se roagă. Speră. Focuri de artificii.

 La megafoanele aflate în curtea bisericii se aud rugăciunile părintelui. Cunoscătorii ştiu- fără să audă poate, cuvintele- ce să facă. Din când în când, ridică braţele, ca la o chemare. Mâini întinse către cer, statuete de sfinţi deasupra mulţimii. Părintele îi binecuvântează.

Familia cu care am intrat în vorbă (în fotografie, mai jos) vine în Ciudad de Mexico pe fiecare 28 ale lunii, dintr-o localitate aflată la 30 de km. De gâtul statuii reprezentându-l pe sfânt (cu cât mai mare cu atât mai dătătoare de speranţă) atârnă un noian de şnururi, brăţări şi rozarii. Unul pentru fiecare vizită plus cele primite de la alţi pelerini, la ieşirea din biserică. În instructajul primit înainte să ies din casă mi s-a spus: “nu refuza niciun dar”, oamenii sunt convinşi că pomenile îi ajută să li se îndeplinească dorinţele. Am ascultat şi m-am întors acasă cu trei şnururi, două iconiţe, nişte flori din hârtie, trei acadele şi o insignă. Dacă aveam statueta mea, era gata împodobită! 

Printre adoratorii Sfântului Iuda Tadeul, autorităţile mexicane o ştiu, sunt şi rău-făcătorii. 

Cu doi ani în urmă, arhidioceza Mexicului a dat un comunicat prin care încerca să clarifice “competenţele” sfântului. Nu, Sfântul Iuda Tadeul nu este patronul infractorilor şi al traficanţilor de droguri. Cu toate acestea, în fiecare an, agenţi ai poliţiei federale vin aici, sub acoperire. Aruncă o privire, atât. Nu s-au înregistrat niciodată arestări la biserică. De altfel, în jurul nostru miroase a marijuana şi clei pe care mulţi îl aspiră din pungi. Sunt tineri care promit să renunţe la dependenţă şi-şi lasă la San Hipolito drogurile pe care le au asupra lor. Nimeni nu ştie dacă reuşesc. Citesc un interviu cu părintele paroh şi aflu că e decis să-i ajute.

Sfântul Iuda Tadeul, ca şi Sfântul Charbel ori Sfânta Moarte, face parte dintre noii sfinţi adoraţi în America Latină. Dacă ultimii doi chiar sunt o invenţie recentă, Sfântul Iuda Tadeul e, totuşi, unul dintre cei  12 Apostoli.

Voi credeţi în noii sfinţi? 

11 comentarii:

  1. Poate ti-era dor de tara-muma.

    http://stirileprotv.ro/stiri/social/pelerinajul-national-de-la-sfanta-parascheva-s-a-incheiat-ca-la-nunta-imagini-neortodoxe-cu-racla.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Monica, tu vezi vreo fotografie mai sus în browserul tău? Nu sunt ironic, vreau să ştiu dacă am vreo problemă de Firefox. (Deşi eu zic că de la tine e.)

    "Alameda" vine de la "alamo"? Pe româneşte: "Plopita"?

    Credeam că punga cu Aurolac era o invenţie românească. Se pare că nici aici n-am fost originali...

    Eu nu cred în sfinţi, în general. Sunt un ortodox protestant. :) La recensământul ăsta mi-am luat inima-n dinţi şi-am rugat-o pe domniţa cu chestionarul să tragă linie la rubrica despre religie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim 1, cand mi-e dor de tara-muma nu la astea ma gandesc:)
    A., am pus un embed de pe un album incarcat pe Picasa, nu se incarca? Eu il vad (Firefox, PC)
    PArcului i se trage numele de la plopi, dar zau daca imi amintesc ce copaci erau pe acolo.
    Nu am fost originali cu aurolacul, dar macar glamoroshi da. Sclipeste putintel:) of, Doamne, iarta-ma.
    Si a mers cu linia la rubrica religie?
    Pe mine ma sperie santeria din Cuba, dar incerc sa ma pun si in pielea oamenilor. Daca nu te ajuta Hal de Sus, macar un sfintzishor?

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu văd nimic (Firefox 7.0.1), deşi am ultima versiune a plug-in-ului de Flash (11.0.1).

    RăspundețiȘtergere
  5. Iar acum? Nu sunt cine stie ce, oricum.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu ştiu ce i-ai făcut, dar merge! Cum să nu fie cine ştie ce? Sunt cele mai frumoase, clar - altfel nu le-ai arăta tuturor, nu?... Nu, Monica?... Alooo, Moniicaaa?

    A mers cu "linie la rubrica religie", dar am făcut-o cu inima strânsă. I-am explicat că nu trec pe la biserică decât la evenimentele altora (nuntă, botez, înmormântare, parastas). Deci, nu mi s-ar părea de bun simţ să mă prezint "ortodox" atâta vreme cât nu sunt deloc legat de comunitatea credincioşilor. Mi-a răspuns că au fost şi alţii care i-au zis "linie".

    Când mă gândesc că acum cinci ani mă uitam chiorâş (şi-i consideram degeneraţi moral) la nişte occidentali care-mi povesteau firesc că nu-şi botezaseră copilul, iar acum am ajuns să gândesc ca ei...

    RăspundețiȘtergere
  7. De fapt nu nişte degeneraţi morali, ci nişte comunişti împuţiţi, che-guevarişti îmbuibaţi bine de societatea pe care mi-o criticau, şaizecişioptişti nostalgici după vitrinele sparte şi euforia sexuală a tinereţii de-acum trecute.

    RăspundețiȘtergere
  8. Alo, alo!

    Foto sunt cum puteau iesi de sub niste degete tremurande. Eram intre jena si frica. Cum sa-i pozezi pe lombrozienii aia? Le ceri voie sau sunt obisnuiti cu camerele foto? Pe urma mi-am gasit un gard si acolo sus ma simteam in siguranta.

    Despre liniuta: dupa ce am vazut niste amici catolici practicanti italieni albi la fata pentru ca un chelner se pusese pe afurisit, mi-am dat seama ca generatia mea in blocul nostru comunist este, ca si tine, ca si mine, cu liniuta. Pentru mine erau niste cuvinte nelalocul lor pronuntate de un om nervos, amicii astia erau sfarsiti. Si sunt niste oameni normali.

    Tin minte ca, in anul I sa fi fost si speriata de sesiunea de iarna, am gasit intr-o revista la Institutul francez un inger numai al meu. Vehuel il cheama. L-am invocat si rau nu mi-a fost:)))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Mie mi se pare ca n-ai cunoscut pana acum niciun comunist italian, sa iasa liberalismul din tine si sa te simti rau ca imparti incaperea cu ei. Sa ti se para parfum guevaristii si 68isti morti in Piata Tlatelolco. Niste rai si niste fameni. Si niste ipocriti. Ultimul care imi spunea ca in Romania n-a fost comunism are vreo 5 casoaie pe care le inchiriaza pe bani grei. Un comunist de salon, a carui fiica se cheama Federica Lev si numele de familie. Daca o vad ii spun direct Trotzki. De fapt poate stii ca au fost italieni atat de pasionati ca s-au dus in URSS si acolo au murit in admiratia societatii multilateral dezvoltate.

    Apropo, ai vazut casa unde l-au impuscat pe Trotzki, in Mexic? Imagineaza-ti ca era a strabunicului vecinei mele de la doi care le-o vandusera aia de l-au gazduit apoi pe Lev.
    De la ce am pornit? O liniuta?

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu, să nu vorbim de liniuţe, că poate citesc şi domnii de la DIICOT.

    Cu pozele făcute pe şestache, am trăit şi eu una care mă face să te înţeleg. Eram la Chamula şi francezii cu care legasem o amiciţie temporară întru călătoreală îmi povestiseră că e serioasă treaba, că interdicţia de a fotografia e reală, că indigenii pot fi foarte furioşi şi că nu o dată li s-au smuls turiştilor imprudenţi aparatele şi s-a dat cu ele de pământ. Mi-am luat inima-n dinţi şi am făcut câteva poze "pe neve", de la nivelul abdomenului (pe care mi se bălăngănea aparatul atârnat pe după gât), fără a privi prin vizor. Un grup de cetăţeni tzotzil a auzit însă "clac"-ul oglinzii reflexului meu şi unul din ei a comentat mustăcind catre ceilalţi că au fost traşi în poză (eu luându-mi în timpul infracţiunii un aer angelic şi privind în cu totul altă parte, apăsând pe declanşator la noroc). Auzindu-l, m-am gândit că pân-aici mi-a fost, că acum urma să înţeleg pe viu poveştile turiştilor despre Mexicul violent, decapitări, degete tăiate şi ochi scoşi. Din fericire sunt întreg: oamenii s-au mulţumit să râdă îngăduitor şi şmechereşte, uitându-se la mine şi dându-mi de înţeles că nu-i prostisem. M-am simţit recunoscător, stânjenit şi vinovat şi am închis aparatul până la plecarea înapoi spre San Cristobal de las Casas.

    Crezi tu că n-am întâlnit italieni comunişti şi francezi troţkişti! Atenţie: francezi troţkişti cu proprietate ("chateau") în Provenţa şi producţie comercială de vin! Şi italieni comunişti şoferi de BMW şi ahtiaţi după ultimele gadgeturi electronice super-scumpe.

    RăspundețiȘtergere
  11. pardon pentru aiurelile de mai sus . In loc de "care le-o vandusera" a se citi "care o vanduse alora".
    Eu sunt tot mai convinsa ca la San Juan Chamula e teatru. Fix atunci cand am ajuns noi acolo era termenul de un an la care isi schimbau liderii religiosi. Un curajos a facut o foto (ala a mers singur acolo si nu l-a instruit nimeni, avea o privire atat de inocenta incat il cred ca nu stia unde se afla) si i-am vazut aparatul zob. Pe urma am vazut niste ilustrate de vanzare la coltul pietei. Nu se mai tem ei de fotografii, doar ca vor bani pe ele. Am facut niste poze mai departe de piata, tot asa cum spui tu. Niste copii. Acolo sunt cei mai frumosi copii din lume, am zis!

    Dar la cascadele de apa albastra am ridicat aparatul sa fotografiez o tanti cu ulciorul pe cap. Era atat de departe si nu eram prea multi in jurul ei si mi-a dat impresia ca a simtit cand voiam sa fac click. Am facut, dar deja era un punct in cadru.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...