17 octombrie 2011

Malinalco- o piramidă dintr-o bucată

                     



Una dintre cele patru piramide magice monolitice din lume şi singura din Mexic, misterioasa construcţie se află în Malinalco, la o oră şi jumătate de Ciudad de Mexico. 



Templul, căci istoricii asta spun că i-a fost menirea, se află sus pe munte, dominând valea în care locuiau cei care l-au făurit. 

Aztecii, mai exact, la porunca regelui Axayácatl, la 1501, imediat după ce locurile au fost cucerite.


.

Ridicată după 45 ani de muncă deloc uşoară, piramida are 13 trepte (ca multe piramide din zonă)

Numărul, înmulţit cu 4- câte sunt colţurile-, dă acel 52 magic care anunţă înnoirea focului, terminarea unui ciclu de timp şi naşterea noului soare. 

Două scări: una centrală, alta pe lateral.

Doi jaguari străjeri la intrare. Acum fără cap.




Uşa- gura larg deschisă a unui şarpe. Fălci enorme şi o limbă uriaşă care să-l primească pe preot.  În interior, magia creşte, Pe o platformă circulară apar două acvile escortând un tigru aflat pe fundal.

Pe podea, o altă acvilă îşi ridică pliscul agresiv, avertizându-i, parcă, pe cei care intră.

Se crede că aici aveau loc ceremoniile de iniţiere a Războinicilor Acvilă şi Tigru (cei mai importanţi din armata triburilor mexica) răsplătiţi astfel pentru modul în care au luptat.

Una dintre cele mai recente ipoteze, potrivit Institutului Naţional de Arheologie Mexican: piramida a fost orientată spre Răsărit pentru a marca date exacte ale calendarului aztec, cum ar fi începutul lui xiuhpohoalli (anul solar de 365 de zile) şi al tonalpohualli (anul lunar de 260 de zile).



Aici au trăit Cavalerii Soarelui, acestea le-a fost centrul de instruire şi antrenamente (Calmécac), aici s-au format cei care au construit un imperiu şi  l-au înfruntat pe Hernán Cortés, luptând pentru cea mai puternică armată a Americii prehispanice.

6 comentarii:

  1. La ce altitudine e piramida de la Malinalco?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu tin minte sa fi vazut vreun indicator pe care sa se fi anuntat la ce altitudine era. CAutand superficial pe google am aflat ca valea e la 1500 de metri. Cand oi avea date, revin.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru capetele jaguarilor: de percheziţionat proprietăţile lui Malraux...

    Fotografii mari - oh, yeah!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stai asa ca nu mi-a trecut niciodata prin cap ca omul fusese si in Mexic. Se vorbeste ca ar fi furat si de aici?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu, nu cred. Aruncasem un mic răutăcism, cunoscând atitudinea personajului în Cambogia. În plus, m-am simţit vinovat că n-am contribuit cu nimic elevat la blogul tău, aşa încât am vrut să trântesc una subţire, de Hochkultur...

    Ce nu înţeleg din partea unuia angajat la stânga (dincolo de masacrarea statuilor) este ce a căutat alături de de Gaulle.

    Malraux = Mal Rău (mai ales dacă pronunţi anglo-saxon).

    RăspundețiȘtergere
  6. relaţiile franco-mexicane sunt tensionate oricum:)
    apropo de diplomatie şi vestigii, se tot depun eforturi ca Austria să înapoieze Mexicului panaşul lui Moctezuma. La schimb vor să dea caleaşca aurită a lui Maximilian.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...