13 decembrie 2011

Gâlceava autorităţilor romane cu lacătele de pe Ponte Milvio

Vă povesteam aici istoria lacătelor de pe lanţurile podului Milvio, din Roma. Au trecut anii, obiceiul a devenit internaţional şi în orice oraş mai răsărit din Europa porumbeii îşi scriu numele pe un lacăt, îl leagă de vreun obiectiv devenit magnet pentru aşa ceva, se sărută cu foc şi aruncă apoi cheiţa. Aşa să le rămâie dragostea!

După ce tinerilor din Roma nu le-a mai fost de ajuns podul Milvio, au început să-şi exhibe iubirea şi prin alte locuri. Spaţiu este berechet în oraşul acesta, nu spun nu, probleme cu monumentele neîntreţinute există (cine să aibă bani pentru toate astea?) doar că primarul municipiului XX, unde se află podul Milvio, a terminat cu ordinea şi disciplina prin sector şi i-au rămas lacătele şi aspectul lor deloc frumos. Ar fi de amintit că podul Milvio e pietonal, face legătura între două zone relativ liniştite şi sâmbăta seara e plin de tineri care îşi iau ceva de la barurile din zonă şi stau la poveşti până li se face somn.

Aici intervine Primarul Romei: halt! "Respect decizia municipiului XX dar să mai aşteptăm puţintel! Aş dori să-l ascult înainte pe Federico Moccia (autorul romanului de la care a pornit totul) să vedem dacă găsim o altă soluţie, aceasta este deja o tradiţie şi nu doar pentru îndrăgostiţi!" spune Gianni Alemano.

Într-un interviu acordat ziarului La Repubblica, Federico Moccia îşi arată nemulţumirea faţă de decizia ca lacătele să fie înlăturate. Spune  că e de acord cu îndepărtarea acelora care au fost prinse pe statui şi monumente, dar cele de pe lanţurile podului ar putea foarte bine să rămână. Moccia face apoi referire la barăcile din taberele de romi de pe malul Tibrului şi spune că acelea ar trebui să fie prioritatea autorităţilor nu nişte biete lacăte.

Motivaţia autorităţilor municipiului XX e de bun-simţ: lacătele nu sunt deloc uşoare (de ce nu s-or inventa unele din plastic personalizabile, gata de agăţat pe Podul Milvio! Lipseşte iniţiativa!), stâlpii se îndoaie de la atâta greutate, iar pe pod e plin de tarabe cu lacăte şi carioci pentru amorezii doritori să-şi declare în acest fel iubirea.

La Bucureşti şi în alte oraşe a ajuns moda aceasta cu lacătele? Mulţi cititori ajung pe acest blog căutând povestea lor, chiar sunt curioasă!

2 comentarii:

  1. aaaaaa, cum de nu m-am gândit? Cred că în Italia nu se cumpără fier vechi aşa, de la persoane fizice. Ar fi mare afacere pentru locuitorii anumitor campuri de pe malul Tibrului.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...