12 decembrie 2011

Sărbătoarea Sfintei Fecioare de Guadalupe- 12 decembrie

La 12 decembrie, mexicanii o sărbătoresc pe Sfânta Fecioară de Guadalupe. Orice călătorie în Ciudad de Mexico ar trebui să cuprindă un popas la Bazilica Fecioarei. Dacă nu în pelerinaj, măcar pentru a vedea un simbol naţional. Zeci de mii de pelerini în fiecare ani înconjoară în genunchi Catedrala şi mulţi dintre mexicani spun că sacrificiul trebuie făcut măcar o dată în viaţă.

Care e povestea ei?  

La zece ani după înfrângerea triburilor Mexica, când colonialiştii spanioli stabiliţi pe aceste meleaguri îşi duceau la îndeplinire o clară misiune (care cuprindea şi creştinarea localnicilor) o sfântă cu ten măsliniu şi trăsături similare proaspăt colonizaţilor i se arată, într-o dimineaţă de sâmbătă, tânărului Juan Diego, care mergea spre Parohia din Santiago de Tlatelolco.

O muzică celestială şi un mesaj: 

„Sunt veşnic perfecta Fecioara Maria, Mamă a adevăratului Dumnezeu pentru care se trăieşte. Mult îmi doresc să-mi ridicaţi o sfântă casă acolo unde vă voi arăta eu. Le voi da oamenilor toată dragostea mea, pentru că eu sunt Mama voastră plină de milostenie, a ta şi a tuturor oamenilor care vă aflaţi pe aceste pământuri şi a tuturor celorlalţi, pentru că aici vă voi asculta plânsetele şi triste, ca să vă vindec durerile şi nenorocirile.  Mergi la Palatul Episcopului şi  spune-i cât de mult doresc să mi se ridice aici un Templu”.

Povestea continuă, episcopul nu e foarte convins, sătenii şi Fecioara îl lămuresc, până la urmă. 

Fecioara se va numi, în nahuatl, Tecuauhtlapcupeuh ("cea care vine din regiunea luminii, ca acvila de foc"), dar cei care nu vorbeau limba locală i-au spus, pur şi simplu Fecioara de Guadalupe, după numele satului din Spania unde se afla un alt Sanctuar închinat Fecioarei Maria.

Găsiți niște imagini aici.
Sunt fotografii făcute de mine în august 2011.

Vă recomand să vă uitaţi astăzi la misa transmisă pe pagina de internet a Bazilicii, ca să vă faceţi o idee despre numărul de pelerini care vin aici la fiecare 12 decembrie.

Cântecul de mai jos e dedicat Guadalupanei, iar versurile îi spun, simplu, povestea.



Basílica de Santa María de Guadalupe se află în nordul Ciudad de México. 

Adresa este Plaza de las Américas núm. 1, Col. Villa de Guadalupe, Delegación Gustavo A. Madero, C.P. 07050, México, D.F.
Tel. (0155) 55 77 60 22

Se poate ajunge cu taxiul (amintiţi-vă că cele mai sigure taxiuri în Mexic sunt cele luate din aşa-numitele sitios- staţiile de taxi, sau Radiotaxi) sau cu metroul (noi aşa am făcut). Staţia cea mai apropiată este La Villa-Basílica, pe linia 6. În cazul în care ajungeţi cu maşina, puteţi conta pe una dintre cele două parcări subterane.

2 comentarii:

  1. Fotografiile sunt frumoase. Tu de ce nu apari?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru ca fotografiile nu sunt despre mine. Multumesc pentru compliment, nu sunt cine stie ce, oricum.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...