30 ianuarie 2012

Minciunele pentru Carnaval

Toate brutăriile în care am intrat zilele acestea sunt pline de noutăţi pentru cine nu şi-a mai petrecut până acum vreun ianuarie târziu la Roma. 

Făină şi ouă amestecate vârtos, întinse bine şi apoi tăiate fâşii sau găluşti de mărimea unei caise se prăjesc şi se pudrează apoi cu zahăr.

Reţeta minciunelelor de la noi!

Una deloc scumpă și care se potriveşte de minune cu perioada Carnavalului. 

Acum sute de ani când au fost inventate, erau numai bune de oferit oamenilor care ieşeau în pieţele Italiei în timpul Sărbătorii. 

Frappe, castagnole frittelle, zeppole: ceea ce în Roma antică se numeau frictilia.

Lucrul care mă surprinde şi mai mult e cum un aliment atât de simplu se poate chema în atâtea feluri. 

Cele mai pitoreşti nume şi deloc departe de minciunelele noastre (care se mai numesc şi scovergi): bugie (taman minciună), chiacchiere (palavre) şi intrigoni. 

Eu cred că se cheamă aşa pentru că, în timp ce se ronţaiau se ţeseau cele mai frumoase intrigi ale târgurilor în Carnaval.

Ce se pregătește la Roma pentru Carnavalul lui 2013 vă povestesc în zilele următoare.

10 comentarii:

  1. ah, carnavalul! cel austriac vine si el cu gogosi. Puppenkrapfen (gogosi papusele, va sa zica) sau pur si simplu Faschingskrapfen (gogosi de carnaval). minunate inventii!

    RăspundețiȘtergere
  2. ha, Faschingskrapfen erau si la Saschiz, la bunica, tot inainte de carnaval. Si copii manjiti cu carbune pe fata in ziua de Fasching

    RăspundețiȘtergere
  3. :) Eu sunt din Sighisoara, dar nu stiam nimi despre Fashing-krapfen-costume pana cand ne-am mutat in Germania. Dar cel putin descopar acum, alaturi de copii, magia carnavalului... niciodata nu-i prea tarziu :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai văzut, Anki? Dar mânjeli cu negru de fum se practică pe acolo?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ah! Scorușe!! :D

    Miam-miam!

    RăspundețiȘtergere
  6. scorușe, da! te pomenești că-i batem pe italieni la numărul de denumiri?

    RăspundețiȘtergere
  7. "Krapfen"? Aaa, de-aici trebuie să vină "craflele"! Când v-aud cu "minciunele" îmi vine să înnebunesc! Păi astea-s gogoşi toată ziua, rude bune cu scovergile! Se cam vede că n-aţi mâncat salam cu soia! Doamna Micu, ce-aţi făcut în ultimii cinci ani?

    RăspundețiȘtergere
  8. astea adică dulciurile din imagine sau krapfen-ele? pentru că cele din imagine nu sunt pufoase, să fie gogoși. Sunt rotunde și se sfarâmă!

    RăspundețiȘtergere
  9. depinde de zona in care ne-am nascut/crescut. la bunica-mea nu se faceau decat gogosi (pri rotunde, ori impletite) si scovergi, la bucuresti am auzit o gramada cu minciunele, dar, repet, la mine in familie nu s-au facut niciodata sub numele asta. iar de Krapfen am auzit prima oara in Austria :)

    RăspundețiȘtergere
  10. în cele pufoase se pune drojdie, în cele crocante praf de copt.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...