Trecând sâmbătă prin centrul Romei, mi s-a mai confirmat încă o dată părerea că romanilor nu le face absolut deloc plăcere să fie vizitați de turiști. Bine, de curând am văzut și pe vitrine și în anunțurile de mică publicitate că magazinele angajează vorbitoare de limba rusă, chineză și arabă dar lucrurile se opresc aici.
Cui îi e atât de poftă de o cafea în centru o plătește cu vârf și îndesat, mâncarea ori e proastă ori e plină de invenții care nu există în bucătăria italiană.
Dar de ce mă mir? Bucătarii italieni au plecat demult din țară. Printre crătiți și tigăi acum trebăluiesc de zor pakistanezi, egipteni și meseriași din Bangladesh, toți în suferință acum nu doar din cauza căldurii ci și a faptului că sunt în Ramadan.
Zonele rezidențiale sunt pustii: am vrut să intru aseară la supermarketul de la parter și, deși pe ușă eram amenințați că va fi închis doar pe 15 și pe 18 august, ușa era închisă. Aproape par ridicoli cei care mai țin deschis. Pun pariu că în perioade ca aceasta crește și numărul spargerilor de locuințe. De aceea îmi iau în serios rolul de vecină și cobor preșurile de la intrare ale celor de pe etaj cu mine și de sub noi, ridicate de vajnicul Feri venit la curățenie chiar și acum, când (aproape) toți sunt liberi.
Dar în centru chiar nu mi se pare normal ca proprietarii să tragă storurile magazinelor. Dacă e vacanță și străinii vin la Roma și vad ar fi, chit că vânzările au cam scăzut, în ultimii ani.
Dacă vă aflați, zilele acestea, în capitala Italiei, atenție: tot ce e de vizitat la Vatican va fi închis mâine și joi, la fel ca multe alte galerii și muzee. Rămân deschise Galeria Borghese, Galeria Națională de Artă Modernă și Contemporană Pantheonul, Colosseumul, Forumul Roman și Palatino, Castelul Sant’Angelo,
Complexul monumental Vittoriano. Detalii pe pagina oficială de turism a Romei.
Fotografia de mai jos a fost făcută de pe Monte Mario, despre care o să vă vorbesc altă dată.
Şi totuşi! Deşi m-am ţepuit îngrozitor la Roma (în special culinar, nicăieri n-am mâncat atât de prost), la întrebarea "ce oraş v-a plăcut cel mai mult?" ea este primul meu răspuns. Florenţa poate plăcea (chiar la nebunie) numai celor cu o structură intelectuală minoritară prin rafinament; Roma, în schimb, oferă tuturor gusturilor câte ceva: de la antichităţi venerabile la baruri gay, de la conferinţe savante la petreceri hippie nocturne în Transtevere. Like! (Metroul e de căcat, vast sub nivelul celui bucureştean. Not like. Dar se pare că e din cauza vestigiilor îngropate, oriunde sapă dau de ceva şi imediat sare "beni culturali" să oprească lucrările. Like, până la urmă.)
RăspundețiȘtergereCu riscul de a mă repeta: la Roma nu se mănâncă bine în centru. Trastevere nu mai e la modă:) Metroul, ca orice mijloc de transport în comun de la Roma, e îngrozitor.
RăspundețiȘtergereMie îmi place Torino.
Ţţţ... ce mă enervează... mereu spun TraNstevere.
RăspundețiȘtergereDespre Torino, Le Corbusier zicea că este oraşul cu cea mai frumoasă aşezare naturală din lume. Nu ţi se pare însă prea raţionalist, cu reţeaua lui ortogonală de străzi şi clădiri de (justificabilă istoric) influenţă franceză? Torino, il piccolo Parigi!
S-ar putea ca tocmai de asta sa imi placa.
ȘtergereEra să uit: mare atenție la următorul chițibuș, în cazul în care o să ai vreodată nevoie de limba italiană: "oraș" în italiană, ca in multe alte limbi romanice, este "la città", feminin. Torino ar fi "la piccola Parigi". Felicitări că n-ai căzut în capcana consoanelor duble și n-ai scris "Pariggi"!
RăspundețiȘtergere