Vă veți fi întrebând cum i-am găsit pe oameni, la Baku.
În primul rând că nu sunt primii azerbaijani pe care i-am cunoscut. Am avut onoarea, în Mexic, să aspir o seară întreagă fumul de țigară al unui domn care vorbea despre tărâmuri unde laptele și mierea curg șuvoi pe străzi și unde doar cine n-are minte nu ar dori să investească ori să călătorească.
Mi-am completat apoi cunoștințele citind despre Azerbaijan, discutând cu oameni care au trăit sau trăiesc acolo și apoi, săptămâna trecută, la Baku.
În primul rând, sunt îngrijiți și frumoși. Multe tinere frumoase, subțiri, înalte, în pas cu moda, unele tânjind, parcă, să semene cu prima doamnă, chiar dacă mijloacele financiare nu le permit toalete de aceeași anvergură.
Pe străzi, am avut noroc să nu simt miros de petrol, cum mi s-a plâns multă lume, probabil din cauza vântului (Baku e considerat un loc în care zeului Eol îi place să poposească întotdeauna), așa că orașul mi s-a părut ciudat de inodor și pe alocuri frumos parfumat, de la trecători. (Vă mai amintiți de impresia olfactivă lăsată de Buenos Aires, nu?)
Șoferii sunt speciali. Sau oi fi eu transparentă, alături de grupurile de pietoni cu care m-am chiuit să traversez pe zebră și mai ales la culoarea verde a semaforului. Șoferii nu au ochi. Nu spun că nu sunt educați, se poate? Am auzit că în privința traficului seamănă cu turcii. Nu știu, nu pot confirma. Cert e că, după o zi de hălăduit prin oraș, am dibuit cea mai frumoasă metodă pentru a traversa strada. Se stă la zebră în fața semaforului până când se strânge un număr considerabil de pietoni. Se intră în mijlocul grupului de trecători și se înaintează temător. A funcționat. Cel mai interesant a fost când m-am „integrat” într-o familie. O mamă, patru copii, doi bunici și subsemnata.
Am dat și de oameni brutali (verbal). Îi știți pe ruși cum sunt? Ei, tot așa, numai că la malul Mării Caspice!
Din două surse diferite am aflat că oamenii merg la operă și la teatru ca să converseze și să mai spargă niște semințe.
Niște oameni ca toți alții, m-am gândit să trag linie perfect conștientă de unde vin, unde trăiesc, pe unde ma mai umblat și cât de frumoasă e natura umană (deși m-a enervat teribil polițistul de frontieră de sub înalta sa cascheta sovietică în momentul în care m-a ținut două minute cu ochii când pe mine când pe fotografia din pașaport. Hai, 10 euro că voia să clachez! NU) până ieri, când am postat pe Instagram o imagine din Orașul Vechi. A rezultat dialogul de mai jos. Traduc:
Utilizatorul farikus (un azerbaijani): „Fotografie frumoasă. Mulțumesc. O punem pe pagina noastră.”
Eu:„ îmi cereți permisiunea sau așa lucrați voi?”
Utilizatorul farikus: „scriem numele și punem o legătră către profilul instagram. dacă ai/aveți probleme, o ștergem. (între tip puseseră pe acea pagină și alte fotografii de-ale mele). Eu cred ca străinii sunt politicoși. ”
(?!)
eu: „si eu sunt convinsă că a cere permisiunea e o dovadă de politețe”
Cu alte cuvinte, așa cum mi s-a și spus, mulți locuitori ai orașului Baku sunt aroganți, impertinenți și nepoliticoși. Am întâlnit multe asemenea personaje dar sunt convinsă că există o mulțime de oameni buni, politicoși, generoși și umili în Baku. Presupun că, pentru a fi mai mulți, ar trebui să mai treacă niște timp și lumea să-și da seama că petrolul și banii înseamnă strict petrol și bani.
De ce te miri. Intre rusi si turci nu puteau sta ei modesti si politicosi.
RăspundețiȘtergereNu mă mir și nu mă aștept la nimic. Am constatat, am vrut să nu generalizez, m-am gândit la fiecare popor și la caracteristicile lui, determinate sau nu de istorie, apoi la ceea ce se numește un standard de politețe. Nu știu cum ar fi să trăiesc printre ei. Și nu, nu sunt perfectă.
RăspundețiȘtergereSunt mai multe femeile cu văl sau cele fără?
RăspundețiȘtergere"Baku e considerat un loc în care zeului Eol îi place să poposească întotdeauna"
Monica, de la "scandalul" generat de Hugo ("Hernani") nu se mai scrie aşa. Probabil v-a marcat arhitectura "Ancien Régime" din Baku şi v-aţi trezit scriind ca în alt secol.
"Șoferii sunt speciali."
Ce mă inervează ăştia care zic "special" în loc de deosebit, "determinat" în loc de "hotărât" şi "patetic" în loc de "jalnic"! Voiu lupta până la moarte!
Ce nu-mi place mie la "web 2.0": când "cancermatters" like-uieşte o poză din Baku.
Minţi, eşti perfectă! Se vede după cum ne muştruluieşti pe toţi, precum vechii Părinţi ai Bisericii pe împăraţii şi împărătesele Bizanţului!
de ce nu isi ppoate exprima omul o parere fara ca atentia sa se indrepte asupra lui? E neaparat sa fiu perfecta ca sa ma poata scarbi barbatii azeri care isi improasca flegma pe trotuare dupa gesturi si zgomote de nedescris?
RăspundețiȘtergereFemei cu val mai putine, in Baku. In provincie cu siguranta da.
nu pricep nimic din scandalul cu Hugo
Îmi pare bine că te mențin în viață (cum ar fi să nu fii inervat?) aaa, pardon, voiai să spui enervat?
RăspundețiȘtergeredacă te uiți frumos în dicționar la definiția cuvântului „special” îți poți aplica singur pedeapsa.
Pe dumneata te muștruluiesc pentru că ți-o ceri.
Persoana A. - Oricit ar fi de dezagreabil, duduia are dreptate. "Special" si "deosebit" in lb. romana nu au acelashi rejim ca "Patetic" si "jalnic" sau allalt cuplu.
RăspundețiȘtergereMonica, eu miine as pleca la Baku. Merci mult pentru reportajele de acolo, mi-au placut, au color local si flavour (scuze, persoana A. )
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere