Actualizare ora 18
Viitura așteptată la ora prânzului nu a provocat alte daune, în schimb autoritățile civile se așteaptă ca la această oră Tibrul să depășească nivelul de 13 metri și jumătate la care se află acum.
Ironia sorții, sediul Autorității de Protecție Civilă se află pe malul fluviului și a fost inundat.
Serviciul de urgență și serviciul de imagistică medicală ale spitalului Fatebenefratelli de pe Isola Tiberină sunt închise, dar pacienții nu sunt în pericol.
Traficul e în continuare deviat de pe străzile din zonele amenințate de apă către Șoseaua internă de centură (Grande Raccordo Anulare)
530 de romi care își duceau traiul într-un camp de pe malul Tibrului (cel din zona Prima Porta) au fost evacuați și duși în cartierul EUR, în localurile în care se organizau, anii trecuți, Expozițiile internaționale găzduite de Capitala Italiei.
Ultima oră: Capac la toate,
la Roma și în alte orașe ale Italiei s-a ieșit astăzi în stradă.
Studenți și angajați ai sistemului public de învățământ protestează față
de reducerile de fonduri în educație. Potrivit La Repubblica, forțele
de ordine, în vehicule blindate, au folosit împotriva manifestanților și
gaze lacrimogene. În urma protestatarilor care se retrag, pe malul
Tibrului, către Porta Portese au rămas mașini inciendiate, semne de
circulație și containere de gunoi răsturnate. Vedeți niște imagini aici, aici (cu forțele de ordine lovind un manifestant) și de la Torino (cu scuturi și căști de polițiști distruse). La Napoli, studenții ieșiți în stradă au ocupat gara, iar la Milano au atacat băncile și universitățile private.
Diluviul nu s-a terminat: apele umflate ale Tibrului au ajuns și în capitala Italiei depășind nivelul la care se așteptau autoritățile. Un factor decisiv a fost deschiderea unui dig în Umbria (risca să se rupă).
Cu ce ne-am ales până acum: pivnițe și garaje din apropierea Tibrului și a afluentului său, Aniene, inundate de sistemul de canalizare, debarcadere luate de ape și purtate până la piciorul următorului pod în aval, drumuri și linii ferate (regionale) închise.
Deocamdată, transportul public în Roma nu a fost afectat.(ora12.00)
Tarabele de pe malul Tibrului au fost închise, din câte știu vaporașele pentru turiști nu au oricum program de iarnă, iar prietenul meu FP se teme pentru Vatican. Vedeți și voi în fotografie de ce.
Ah, personalmente nu stăm roz: noi suntem dintre cei cu garajele inundate cu apă de canalizare. La cinci dimineața s-a dat alerta (ne-a sunat vecinul, dragul de el) și oamenii și-au scos caleștile la liman. Acum a venit și utilajul care să scoată apa de la subsol și care nu putea veni la 5 dimineața. Să sperăm că e și cu folos. Viitura e așteptată la ora locală 12.
E deja 13:24 la voi. A trecut pericolul?
RăspundețiȘtergereS- a luat lumina. S- au deschis niste drumuri. Stam locului.
ȘtergereBa, eu acum aud de astea, n-aveam nicio idee, sper sa fiti ok. Si frumusetile alea arhitecturale de la Roma.
RăspundețiȘtergereCand ajung acasa am sa vad daca dau ceva pe RAI, ca daca nu vorbesc repede, din 10 cuvinte inteleg si eu vreo 4 :D
RăspundețiȘtergereSa treceti cu bine peste asta!
Multumesc.
RăspundețiȘtergereEi, lucrurile mai grave sunt la nord, in Tpscana. Au murit si angajati ai companiei de electricitate, dupa ce apele le-au luat masina de pe un pod.
"Ironia sorții, sediul Autorității de Protecție Civilă se află pe malul fluviului și a fost inundat."
RăspundețiȘtergereProbabil vom afla că se construise ilegal atât de aproape de apă, prin obţinerea frauduloasă a autorizaţiilor. (Glumesc, desigur.)
Când lucrezi cu Protecția Civilă nu îți iei un sediu unde nici inundațiile, nici cutremurele și nici măcar incendiile să te pună în pericol?
RăspundețiȘtergereNu, ilegal se coonstruiește (construia) doar la malul mării.