Pe scurt: cam douăzeci de persoane au fluierat-o, alaltăieri, și apoi au plecat. Lucru care ar demonstra, potrivit celor de la Corriere della Sera, că totul a fost organizat cu mult timp înainte.
Pe larg: concert al Orchestrei filarmonice, dirijat de Daniel Barenboim, Cecilia Bartoli revenită la Scala după 19 ani și la Milano după vreo zece. Mai un Handel, mai un Mozart, se ajunge la pauză. Pauză în care niște critici deja strâmbau din nas. Partea a doua, Cenușăreasa lui Rossini, Bartoli termină aria aceasta (filmată acum cinci ani), aplauze și, vai, brava! , buuu!, rușine! acasă cu tine! Săracul Rossini!.
Barenboim, oripilat: „Acesta este un spectacol, tăceți!”
Bartoli: Non più mesta încă o dată și declarațiile de a doua zi: „A fost o seară magnifică! Sunt impresionată de călduroasa primire a Maestrului Barenboim și a angajaților filarmonicii care m-au făcust să mă simt aici ca acasă. Publicul a fost efervescent și entuziast, casa închisă încă de la primele ore, o atmosferă măreață și un moment memorabil. Maestrul Barenboim mi-a spus că porțile Teatrului alla Scala sunt mereu deschise pentru mine. Sunt onorată, abia aștept să mă întorc cât mai curând!”
Făptașii indicați de cotidianul italian ar fi niște pasionați de operă cu pseudonime unul și unul, care scriu blogul Il Corriere della Grisi (după Giulia Grisi, desigur).
Care iubitori de muzică s-au supărat când au citit în ziar ce se spune despre ei l-au acuzat pe autor de mașinațiuni și complot, i-au explicat că, deși n-au fluierat ei, de la Callas la Pavarotti artiștii de operă au fost lăudați și contestați și că părerea publicului, oricare ar fi ea, nu are cum să fie o crimă de lezmajestate.
Tot în Corriere della Sera, un articol mai jos, Cecilia Bartoli este acuzată de americănisme. Autorul articolului „Excesele Ceciliei- diva „americană”, Paolo Isotta, scrie că mezzosoprana ar trebui să se preocupe mai mult de modul în care cântă în loc să se tot întoarcă spre dirijor, instrumentiști, ceilalți soliști. „Vocea e mică, coloraturile mecanice, cadențele inoportune”, continuă Isotta care are, totuși, numai cuvinte de laudă pentru Barenboim și câțiva instrumentiști.
Tot în Corriere della Sera, un articol mai jos, Cecilia Bartoli este acuzată de americănisme. Autorul articolului „Excesele Ceciliei- diva „americană”, Paolo Isotta, scrie că mezzosoprana ar trebui să se preocupe mai mult de modul în care cântă în loc să se tot întoarcă spre dirijor, instrumentiști, ceilalți soliști. „Vocea e mică, coloraturile mecanice, cadențele inoportune”, continuă Isotta care are, totuși, numai cuvinte de laudă pentru Barenboim și câțiva instrumentiști.
De ce vă plictisesc cu asemenea povești? Pentru că de când mă știu (și am citit și altceva decât ziare de scandal, în România) n-am citit asemenea articole și reacții în românește.
Diseară se deschide și stagiunea de operă a Teatrului alla Scala: Lohengrin, dirijat de Daniel Barenboim, în regia lui Claus Guth. Opera va fi transmisă la televizor, pe RAI5, (din păcate spectacolul va putea fi văzut doar pe teritoriul italian) și pe Radio3 (aici cred că nu vor fi probleme.) Transmisiunea începe la ora 16.50 ora Italiei (17.50 ora României) și va dura cinci ore. Da.
Barenboim in ce limba s-a indignat?
RăspundețiȘtergereCronicarii muzicali au oare auzul atat de fin pe cat de fine pretind sa fie vocile imponderabile pe care le cantaresc?
Le retour de la bataille d'Hernani, donc!
(Nu-s pe tastatura cu diacritice!)
Nu știu cât de fină le- o fi urechea. Tare mi- e că mai mult i- a supărat că Bartoli e teatrală și atunci au ciulit-o [urechea] mai tare.
RăspundețiȘtergereViva Mascagni și Cavaleria Răspicană! Cred că Barenboim vorbește italiana( în general toți muzicienii o cunosc, măcar pentru limbajul muzical).
am ascultat loehengrin aseara, s-a dat si la romania muzical. Kaufmann a fost sublim, aria finala mi-a smuls lacrimi.
RăspundețiȘtergereBartolo e violenta, artificiala si rece.
e o masina de cantat, perfirmantele ei sunt de necontestat, are o tehnica unica in lume, vocea e ca un instrument cu clape de precisa.
Tocmai asta ma deranjeaza.
Ca e teatrala vax, si gheorghiu e si toate au fost.
dar agresivitatea atacului ma oripileaza.
ah, dar mi se par delicioase atitudinile astea. pasionale, efervescente, cam ca muzica de opera insasi. publicul - ah, ce diva el insusi! dar la Opera din Bucuresti, cu sala jumatate goala, ce sa astepti? cred ca biletul e prea ieftin ca sa atraga spectatori si pasiuni, parol! Lohengrin vazut acolo de curand a fost insa splendid (si-au zis-o si niste cunoscuti cunoscatori in ale muzicii)
RăspundețiȘtergereDegetica si Lara: agresivi, da. Dar eu raman uimita ca la scara deloc mica se vorbeste despre muzica clasica la nivelul acesta VIU.
RăspundețiȘtergereBine, s- a mai comentat ca au platit- o cam mult, in contextul in care de la cultura s- a taiat enorm si aici, desi niste sponsori s- au ocupat de asta. Tocmai citeam, la cafea, despre stagiunea de la La Fenice. In Corriere della Sera, nu in revista de muzica clasica. E numarul de marti, nici macar suplimentul de cultura de weekend! Mirari.
Eu am trecut numai sa va salut, ca mai mult nu-mi permit :D Cultura mea muzicala e vax albina pe langa a celor care-au ante-comentat. Deci, sczati, pardon, bonsoar! :-*
RăspundețiȘtergereDragă Miki, un sfârșit de săptămână frumos și ție!
RăspundețiȘtergereAici nu era despre cunoștințe muzicale, ci despre faptul că în niciun cotidian românesc nu vezi articole despre calitatea interpretării, scrise așa, pentru cititorul de rând, critici, polemici suculente etc.
Cel mult că s-a sinucis o soprană, cum a făcut-o și cum soțul ei se întâlnește acum cu alta. Sau că fură directorul Operei:)
N-as putea sa ma pronuntz, ca m-am lasat de citziva ani de citit presa romana - sint sigura, insa, ca ai dreptate.
RăspundețiȘtergereCe agreabil, insa, sa vezi ca presa italiana se ocupa de asemenea chestiuni si ca oamenii nu se ciorovaiesc numai pentru bani si putere. (Am facut special, bien sur!)
Studentele dragute nu mai ofera companie domnilor generosi. In lipsa de ocupatie, probabil se vor inscrie la vreun masterat. (La Catania, desigur.)
RăspundețiȘtergeretoate specialiste în anticorupție!
RăspundețiȘtergereCare-i chestia? Că a picat ca trăsnetul! Aproape că te face să uiţi nenorocirea politică din România!
RăspundețiȘtergereah, eu ma refream la agresivitatea atucului vocal al Ceciliei, care parca suiera notele cu ura in pasaje repezi si in forte:))
RăspundețiȘtergereIN Ro nu mai exista critica. Demult.
RăspundețiȘtergeretotul e f bun sau caldicel.
bleah.
A., te înnegurezi prea mult cu articole despre alte țări. Eu am ales să trăiesc într-o lume paralelă cu politica, să vedem dacă reușesc și cât timp anume. De dimineață, cerșetoarea de la colț m-a făcut rasistă pentru că mereu opresc la un metru distanță, ea se apropie de mine, eu recuperez distanța față de cealaltă mașină care așteaptă la semafor și reușesc să nu-i văd cu coada ochilor mâna fără de poveste care îmi cere bani și semnul crucii așa, ca la ortodocși.
RăspundețiȘtergereDegețica, ce trist!
RăspundețiȘtergereha! interesanta abordare. deci iata cum discursurile politice demagogice coboara in strada si isi regasesc acolo un ecou rastalmacit (ca de altfel orice ecou). rasista deci... :))))))))))
RăspundețiȘtergereMonica, pentru Italia am o slabiciune "medievala", imi vine sa-nnebunesc de fiecare data cand vad ca o da in bara. Revenirea lui Berl*oni in viata politica ma umple de dezgust si mirare: cum de poate fi posibil? Chiar nu se gaseste nimeni sa-i dea naibii un branci pe scari hahalerei libidinoase? Si asta cand ai un premier atat de capabil ca Monti!
RăspundețiȘtergereUite cum iar vorbesc despre ce nu-mi place (deși cunosc): reîntoarcerea 6&65#&-ului, și mi s-a ridicat tensiunea arterială, e cauzată de ăia 40% de talieni la fel ca el. Am dat peste grobieni de dreapta la teatru de au trebuit să mă țină ca să nu le arunc cu un scaun în cap. Cam alți 40% sunt de partea comuniștilor de salon (să redistribuim maică, să aibă și drogatul din sudul Romei ce să tragă pe nas, ce dacă tu te întorci de la serviciu la 9 seara după ce chiar ai muncit?) Vreo 20% ar vrea să puna și osul la treabă. Să nu mai aștepte pară mălăiață de la autorități, să pună mâna să curețe, construiască etc. Proporțiile de mai sus sunt contrase din cei din Asociația noastră de locatari.
RăspundețiȘtergereA., iubirea ta medievală nu era Italia. era Toscana, presupun.
Sabina, am ascultat acum Cadenza lirica! Dacă ajungi vreodată la Roma cu treabă te rog mult să mă anunți!
RăspundețiȘtergereMonica, ce vorba-i asta? Toata Italia e medievala! Castello Sforzesco ce-o fi? Dar minunatiile din Aosta? Sau poate medievala universitate din Bologna? Ori celalalt ev mediu, cel bizantin, de pe cealalta coasta? Nah, Italia defineste "medievalia", oricat s-ar screme celelalte tari.
RăspundețiȘtergererezon, mă gândeam azi că exclusesem de pe listă, tot așa pe nedrept, dar te pui cu nervii Săgetătorului?, și Sicilia.
RăspundețiȘtergereÎntre timp mi-a trecut mâhnirea: ce mi-e februarie, ce mi-e aprilie. SBoul nu are nicio șansă. poftim cum sunt de grosolană.
Boul face balet. Ca o zdreanta care face pe sfioasa.
RăspundețiȘtergereChestiunea nu e daca are vreo sansa ci ca, retragandu-i sprijinul lui Monti, a stricat fragila majoritate pe care se sprijinea acesta.
"Cavaliere"? De unde pana unde?
Sa vedem daca scrie ceva Eco. In august propunea o varianta radicala.
Tot mai multe persoane se plâng de La Repubblica că e alarmistă, tot mai alarmistă. Eu citesc și de la stânga și de la dreapta, ca să am imaginea completă, dar nu aștept nimic nici de la Eco.Una e să scrie alta e să rezolve să nu-l mai pomenim pe bovinul care vai a revenit pe scenă pentru că din partea partidului care i se opune cu forță similară nu mai candidează un tânăr, de care s-ar fi speriat, ci unul cu care o mai fi dansat în alte veri. Sper că-l înțelegi pe bietul de el de ce și-a retras sprijinul: urma să treacă o lege potrivit care cine are condamnări penale nu poate candida. O nebunie. Eu deocamdată aș alege-o doar pe vecina de la doi, care a reușit, cu hârtii și ton hotărât, să-l facă oe un alt bou, administratorul, să se ducă învârtindu-se. S-o fi văzut! Iar acum a mobilizat vecinii de au împodobit un brad la intrarea în bloc! S-au dezlănțuit cu toții! A fost cu punci și colinde.
RăspundețiȘtergereAh, deci nu doar in blocul meu sunt probleme cu administratorul (si cu vecinii pasivi care dau din umeri, si te intreaba "ce sa facem? altul ar putea fi mai rau!"). Da si mie, sefa, numaru da telefon la vecina ta, trai-ti-ar familia ta!
RăspundețiȘtergereFenomenal! Exact la fel spuneau si vecinii care il tineau in spinare de sapte ani. Ala ne trata de parca eram in feudalism si astia indurau. De unde am conchis eu ca tare bogati trebuie sa fie, daca nu le pasa de banii irositi. Cand colo erau amortiti. Viva Maria( asa o cheama)
RăspundețiȘtergereNu, n-am un fix, dar nu ma pot abtine!
RăspundețiȘtergereHa-haa! Asa, asa! Mai na, boule, una si de la mine!
RăspundețiȘtergereIa-ti labele jegoase de pe Italia!
no, te-ai înfierbântat peste măsură și ai ignorat sfatul meu să nu iei La Repubblica prea în serios. Amintește-ți de alte povești cu lideri politici români tratați cu răceală la Bruxelles și pe unde se mai povestea. Nu-s ei de-alde Merkel needucați. Apoi, nici Monti nu merită statuie. Altfel îi călca bine în picioare pe nesimțiții care au tergiversat adoptarea reformelor. Apoi e stranie imaginea lui de struțocămilă milaneză tehnoicrată cu duhoare comunistă. Ia să nu mai redistribuie, să înlesnească angajăprile, să nu stea nimeni cu mâna întinsă! Dacă ești mare faci o mică dictatură și rezolvi treburile! Eu sunt pentru dictaturi, mai nou.(o să fac închisoare pentru ultimele două rânduri?)
RăspundețiȘtergereCeea ce ma enerveaza e ca sfarsitul lumii cade intr-o vineri, si probabil ca pierd un sfarsit de saptamana. As fi preferat sa fie luni.
RăspundețiȘtergereMOnica, n-am deocamdata treaba la Roma, dar o sa incerc sa-mi fac :)) multumesc!
RăspundețiȘtergerePăzea, neamule! Pisicuţul se simte leu, şi rage să înfioare toată savana. Anti-lopele [sic!] s-au zgribulit!
RăspundețiȘtergereBerlusconi pentru noi / Este Ceauşescu doi!
Să știi că eu te crez pe cuvânt fără să-ți ranforsezi spusele cu linkuri. Află că Berlușca i-a răspuns. Eu investighez printre prietenii sicilieni care e treaba cu accentul care l-a împiedicat pe vectoraș să vorbească în italiană. un pinocchio!
RăspundețiȘtergere