O să spuneți că nu e greu ca eu să coincid sub același acoperiș cu Sfântul Părinte, din moment ce vă scriu de sub ceriul (plumburiu, că n-am noroc în viață!) al Romei.
Pam pam, coincidențele puteau fi altele, dar n- au fost.
Vă amintiți că anul trecut am fost la Buenos Aires? Am scris aici, pe larg, cum mi-a fost, ce am mâncat, ce am mirosit, ba chiar v-am promis că mai am multe de spus. Vă mai promit o dată:
cum am puțin timp, cum termin și cu Mexicul, și cu Buenos Aires, și cu Kievul și cu Baku, nici o problemă!
cum am puțin timp, cum termin și cu Mexicul, și cu Buenos Aires, și cu Kievul și cu Baku, nici o problemă!
Să revenim la Buenos Aires. Chiar în fața Casei Rosada (Casa Roz) de unde președinta Cristina de Kirchner le promite oamenilor Malvinele înapoi, căci ce farsă de referendum am avut?!, unde Bulevardul Rivadavia se intersectează cu strada San Martín, se află Catedrala mitropolitană (Catedral Primada) unde Cardinalul Bergoglio slujea până să vină la Roma.
Precum vedeți, seamănă cu o clădire din Paris, nici nu mai contează că nu lăcaș de cult. A șasea catedrală ridicată acolo unde avea să arate degetul lui Juan de Garay, abia venit de la Asunción ca să fondeze orașul ce avea să se cheme Buenos Aires, avea să fie consacrată la 1804, chiar dacă nu avea încă o fațadă sau turnuri. Banii se cam terminaseră. Abia la 1822, chemat de guvernul argentinian, francezul Prospero Catelin avea să-i decidă forma definitivă. El spune că s-a inspirat din Biserica de la Madeleine (chit că aceasta a fost ridicată 20 de ani mai târziu), dar numărul coloanelor e mult mai mare și per ansamblu tare mai aduce a Palais Bourbon. Nu-i nimic, douăsprezece coloane pentru tot atâția apostoli.
La intrare, Mausoleul închinat Generalului San Martín, cel fără de care Argentina, Chile și Peru n-ar fi cunoscut independența.
În interior, un altar în stil Churrigueresco, barocul exagerat de încărcat adus în Lumea Nouă de clanul arhitecților Churriguera, paviment din mozaic venețian, un altar închinat lui Santo Cristo de Buenos Aires (o sculptură în mărime naturală reprezentândul pe Iisus crucificat, înainte de moarte) și un alt altar închinat Fecioarei de los Dolores (printre primele aduse în Argentina).
A fost declarată monument istoric în 1942 și restaurată în 1999.
Pagina web a Catedralei este aici.
Faceți click pe Recorrido virtual, dacă doriți să vedeți mai bine interiorul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!