Meduze de vis la Muzeul Oceanografic din Monaco |
Premise: rar visez, rar am coșmaruri, unul e recurent, un al doilea s-a derulat de două ori în mintea mea dormitândă.
V-aș da detalii amănunțite, dar mi-am dat seama (după ce într-una din vacanțele trecute a trebuit să suport în fiecare zi, la micul dejun, o persoană care își povestea timp de zece minute visele), că obiceiul acesta îmi cam repugnă. Altfel, două- trei vorbe despre un vis sunt chiar hazlii.
Motivele:
- sunt de părere că experiența mea de viață nu se îmbogățește cu nimic dacă aflu ce a visat X. În primul rând că nu e ceva din care să trag învățăminte, căci de regulă e vorba despre niște aiureli îngrozitoare (chiar înspăimântătoare, dacă e vorba despre un coșmar). Apoi nu poate fi nici divertisment, căci nu e ficțiune scrisă de cineva foarte, foarte priceput la arta narațiunii, personajele nu se dezvoltă, peisajele nu se schimbă, intriga e mereu la sfârșit, iar punctul culminant la început.
- de multe ori ni se povestesc vise fără ca interlocutorul să vrea altceva decât să vorbească. Aici intervine și opinia mea că vorbim/scriem cam mult:) (uitați-vă la mine, dacă aveți nevoie de exemple)
- am avut parte de vise povestite la modul amenințător, ca și cum eu aș fi fost sau voi fi fost, după aceea, de vină pentru cine știe consecințe: „azi-noapte am visat că am murit!” e unul dintre exemple. Cum să reacționezi la o așa veste? Să te porți exagerat de frumos cu persoana pentru că, uite, poate a avut un vis premonitoriu și-și va da duhul (din cauza ta)?
Voi visați? Le povestiți altora aceste filme nocturne? Vi se povestesc vise? Faceți interpretări, la o cafea?
LOL eu povestesc doar daca ma provoci tu pe blog :))))))
RăspundețiȘtergerehei, ai zis trei vorbe, alea hazlii. cand am suferit eu intens mi se povesteau detalii insipide, intorsaturi de situatie, 10 minute,la naiba, persoana inventa sau dormea superficial mai mult decat trebuie!
RăspundețiȘtergereEu imi povestesc cosmarurile sotului, chiar atunci, cand ma trezesc ingrozita, transpirata... In timp ce el imi da apa sa beau, eu ma zbucium povestindu-i. Si-mi face bine sa-i povestesc :p Din fericire, am cosmaruri destul de rar.
RăspundețiȘtergereDin nou, o situatie scuzabila: abia trezita, iti explici agitatia. Dar la micul dejun unuia care nu ti-e ruda?!
RăspundețiȘtergereEu n-am decat un singur cosmar care se repeta: tzunami!:)) cu restul ma descurc si fara interpretare.
RăspundețiȘtergereDar fiind oarecum specialista in interpretarea viselor(tot fiindca sunt asaltata de povestile altora!) pot sa-ti zic ca atunci cand visezi ca ai murit e de bine, cica ti-a murit moartea.Asa ca nu-i compatimi pe cei ce-ti strica gustul cafelei cu asa ceva.:)
A, chiar, mi-am amintit: nu știam că e de bine, dar știam clar că nu înseamnă fix moarte. Evident că nu spuneam nimic și lăsam ființa care voia să mă șantajeze sentimental să rămână speriată în continuare de doamna cu coasa.
RăspundețiȘtergerePai mai bine o santajezi tu si zici ca asta inseamna ca trebuie sa dea de baut cui i-a povestit ca altfel se adevereste!si ca daca da si o prajitura e in siguranta vreo trei zile1:)
RăspundețiȘtergereo să țin minte (persoana respectivă nu-mi mai povestește vise, șio fi dat seama că n-are spor la mine)
RăspundețiȘtergereAsta îmi aduce aminte de aversiunea lui Cioran faţă de povestitul viselor. El argumenta că i se trăgea de la tatăl său care îi povestea mereu visele mamei lui Cioran.
RăspundețiȘtergereDin fericire, ai mei nu m-au încărcat cu visele lor (nu ar fi singurul motiv pentru care nu sunt Cioran, desigur)
RăspundețiȘtergerePersonal, Nonico, cred ca trebuie sa fii gratitudinoasa ca nu esti Cioran. Din multiple motive. Dar mi-e clar ca altzii s-ar putea sa vada lucrurile altfel.
RăspundețiȘtergereEu nu tzin minte visele, decit extrem de rar. Si mai rar, fac chestiunea publica.
Nu cred ca as avea o aversiune de principiu la nararea viselor altora; departajarea intre daca da sau nu ar veni din valoarea/stilul naratziunii. Daca ar fi interesant, adica mi-ar oferi food for thought sau interesting insights - sau daca ar fi highly amusing, nu as dezaproba persoana care imi povesteste. Banuiesc ca experientza ta nu se incadra aici...
P.S. Vad ca rudele sint exempt de la interdictzie. O fata cu principii solide ardelenesti, brava. Nu e si cazul meu, ruda sau neruda, daca ma plictisesti, va te faire foutre... gasesc o formula sa ma derobez sau sa pun stop. Ca viatza ie scurta si nu merita... Mai exista si varianta sa dai omul in judecata pentru mental cruelty.
RăspundețiȘtergereha ha, la proces nu m-am gândit! Am ajuns eu să mă trezesc la 6.45 în vacanță doar ca să pot lua micul dejun singurică, să nu fiu public pentru visele omului? Am ajuns! La o adică locurile de vilegiatură sunt mai frumoase dimineața devreme, tot eu am fost câștigată.
RăspundețiȘtergereDe când m-am dscărcat aici am constatat că mai nou și pe FB povestește lumea ce a visat.
Monica - nu fii circotasha. Pe FB citesti exclusiv ce vrei tu, nu te obliga nimeni la nimic.
RăspundețiȘtergereSi ma mir de tine, care erai vejnic o sfinta, cu nesfirshita rabdare, o vorba buna pentru fiecare, ce mai turavura, material de beatificare curinda. Si, deodata, te-ai facut fiara; are si omu nevoie sa se descarce, ii trebuie un shrink la purtator si tu nu vrei sa te lashi, frumos shade?
PĂi n-am citit până la sfârșit: am văzut doar: am visat azi-noapte că... și am trecut mai departe.
RăspundețiȘtergereCât despre ascultatul viselor, nu văd cum anume îl poți ajuta pe povestitor :) Cel mult, dacă dorm cu un visător complicat îl pot trezi din coșmar și să-i spun: gata, nu mai vine păianjenul să te mănânce!
Simt nevoia de partager avec vous un moment de bonheur et enthousiasme: cred că azi am dat, din întâmplare, peste răspunsul unei întrebări care mă chinuia de mult. Dacă limba română este în principal latină, cu influenţe slave, atunci de unde vine cuvântul... în fine, nu pot să-l scriu, dar am aflat că în maghiară este "purc". Hai, băi, până şi cuvintele astea, de bază, vin pe filieră străină?
RăspundețiȘtergereașadar nu crezi în onomatopee.
RăspundețiȘtergereNu, că porcul nu face "oing-oing", cum zic englezii. Nici sunetul unui dos de palmă pe un obraz nu e "vlam!", cum zic francezii.
RăspundețiȘtergereDar am comis o greşeală: ungurii au luat cuvântul de la noi, un invers! În definitiv, suntem aici de două mii de ani, deci timp a fost berechet să tragem purcuri înaintea lor!
dar porcul nu faci groh groh, palmele nu sună poc. fiecare limbă își are și auzul ei. jos răutățile și încă ceva: eu nu-l știam de purc(el), așa că nu știu ce surse consulți dumneata.
RăspundețiȘtergereSursele mele sunt academice, doamnă, ca întotdeauna. Astfel, mă raportez la cea mai proaspătă enciclopedie de zicale romaghiare, HungaRom:
RăspundețiȘtergerehttp://www.sub25.ro/cultura-urbana/part-de-fluture-i-sex-cu-metale-neferoase-1979.html
https://www.facebook.com/hungarom
(Caută poza cu "Pipepurc", precum şi explicaţia zicalei, în primul link.)
Jenant. Ca si cum esantionul in cauza ar fi grosul vorbitorilor de limba maghiara
RăspundețiȘtergereExclud povestitul și descurajez ascultatul viselor. Ideal aș vedea o viață dublă (triplă, etc.) a la Awake ( http://www.imdb.com/title/tt1839683/ ) când nicio noapte nu-i pierdută, și nici n-are rost să-ți povestești „visul” că nu te crede nimeni (în cel mai fericit caz).
RăspundețiȘtergereDin (pură?) coincidență am dat recent peste un citat de Joseph Conrad: “We live, as we dream — alone”.
( via http://internet-of-dreams.tumblr.com/post/52694640666/i-am-trying-to-tell-you-a-dream )
a, tot citatul lui Conrad e frumos! Mersi!
RăspundețiȘtergerePfff, dacă-i din Conrad e frumos, dar dacă e "ne naştem singuri şi murim singuri" e o banalitate de gospodină. De ce vinul din sticle cu etichete impresionante ni se pare mai bun decât cel din sticle cu etichete banale?
RăspundețiȘtergereNu stiu la cine te referi cand spui" ni se pare". Generalizezi si incluzi aiurea
ȘtergereA, şi proiectul zicalelor nu mi se pare deloc jenant. Dincolo de faptul că poate mai apropie un pic cele două etnii, ideea de ilustrare naivă a unei zicale (recurgând doar la sensul ei literal) mi se pare foarte hazoasă. Îmi aduc aminte de o carte din copilărie în care erau ilustrate zicale englezeşti: într-o imagine cădeau dintr-un nor câini şi pisici ("it"s raining cats and dogs").
RăspundețiȘtergereDe asta suntem diferiti
ȘtergereVera, ce tot spuneţi dumneavoastră? "Si ma mir de tine, care erai vejnic o sfinta, cu nesfirshita rabdare, o vorba buna pentru fiecare, ce mai turavura, material de beatificare curinda. Si, deodata, te-ai facut fiara" Poate aţi greşit blogul, poate vă pregăteaţi să comentaţi pe cel al Maicii Tereza. Eu, de când mă ştiu debloguricititor (aşa ar suna în germană), doar cu mare teamă îndrăznesc s-o comentez pe Monica, că ştiu ce tare dă. "Fiară" e puţin spus, eu aş zice "oţeală".
RăspundețiȘtergereTi- e teama pentru ca vii mereu acrit sa comentezi. Cand mi/ ai spus o vorba buna, cand?!
ȘtergereOi, Monica, cu visele in familia mea, e destul de complicat. N-am reusit niciodata sa-i ascund nicio pozna maica-mii, ma trezeam cu ea la usa, in ziua urmatoare: "Ce s-a intamplat? Am visat ca..."
RăspundețiȘtergereSi acum e la fel, cu diferenta ca dupa anumite vise, cand ma scol cu o anumita stare(pe care am invatat sa o separ de alte simtiri) stiu ca visul pe care l-am avut prevesteste ceva. Am inceput chiar sa am dictionarul meu personal, traducandu-mi, confruntandu-mi visele cu intamplarile din zilele imediat urmatoare. De intoxicat la cafea, o intoxic doar pe mama, e de fapt, intre noi, un schimb de interpretari:).
Încerc să înţeleg versul "iute ca săgeata". Monica, tu ai mâncat săgeţi vreodată? Cât de iuţi erau?
RăspundețiȘtergereDaaaa, între voi e un schimb de interpretări, e altceva, tu ești deschisă la dialog. În cazul prezentat de mine, încă din primul moment am scos platoșa. Nimic, zile în șir povești cu vise aiuritoare și nicio rugăminte să le interpretăm împreună!
RăspundețiȘtergerehttp://dexonline.ro/definitie/iute
RăspundețiȘtergereA. - Ce e drept, e drept. Nu spui vorbe bune. Nimanui. Cel putzin, nu in vazul nostru, participantzii la trafic de aici.
RăspundețiȘtergereIn plus, eu controlez ce spun: o stiu pe Monica de ani de zile si am facut si chestii impreuna, nu aici, e adevarat. Asa ca, perceptzia dvs. despre ea e alta decit a mea. In plus, iata o dilema pe care o putetzi clarifica. De ce e ea 'intzepacioasa' numai cu dvs.?
Monica - complet off topic: stau deja de peste 30' sa citesc daca e mai bine miere, sau e mai bine sirop de agave. Si nu am un rezultat clar. Cred ca o sa le intercalez. Ce zici?
Vera, eu zic că dacă îți place mierea(când eram mică mi se părea că are un gust aiurea) și n-o încălzești aș spune să-i dai cu miere (pentru alte beneficii). După mine, siropul de agave e bun mai ales dacă vrei să-l prepari termic, plus că are un gust neutru.
RăspundețiȘtergereMI-am luat o cutie cu lapte de cocos: Să vedem ce fac cu ea, acum.
Da, în seara asta mi-am dat seama, privind "Solaris"-ul lui Tarkovski. În timp ce scriam comentariile de mai sus, simţeam că referinţa la cartea cu proverbe englezeşti ilustrate naiv nu îmi epuiza amintirile, dar nu ştiam ce rămânea ascuns. Imaginile lui Bruegel ce Bătrân care decorează o încăpere de pe staţia spaţială mi-au trezit amintirea evazivă: "Proverbe olandeze", tot de Bruegel cel Bătrân. (Şi mi se pare o potrivire incredibilă să fac slalom printre amintiri vorbind tocmai despre "Solaris"!)
RăspundețiȘtergere