Deși n-am văzut toată insula, v-ați prins voi că tare-mi mai place, din moment ce mă tot întorc la ea.
Dar și Sardiniei îi place Monica, ce credeați?
Din ea se naște un vin roșu deschis, răcoritor, deloc greu, sec, parfumat, de alăturat oricărui fel de mâncare. Rar e amestecat în cupaje cu altceva, căci Monica e Monica.
La Sella e Mosca, cea mai mare podgorie din Sardinia, aflată aproape de Alghero, pe lângă Cannonau, Terre rare și Anghelu Ruju (un vin licoros de desert), vinul din vița Monica se numește (mi s-a furat iar ideea, din moment ce eu îmi spuneam așa, când eram mică) AcinoM. Puțin vanilat, puțin fructat, puțin violaceu. De băut, în cazul meu, cu brânzeturi maturate. În cazul vostru, cu carne, dacă doriți.
Vinul: băutura nobililor!
RăspundețiȘtergereUn pic mai jos de Sardinia, adică în Sicilia, se face cel mai dulce şi aromat vin din câte am gustat eu. Preferatul meu, deoarece cu cel sec nu se prea împacă stomacul meu.
Ce de Pantelleria? Anghelu Ruju e un vin la fel, licoros, aromat, de uitat câte grade are și de mâncat pur și simplu:).
Ștergereanghel radios! ramanem la branzeturi, mmmm bun!
RăspundețiȘtergereCite procente are vinul?
RăspundețiȘtergere13,5%
Ștergerevaidimini! si ala pe care l-am postat eu tot asa... tare, dom'le! iaca, romanii si sardiniezii (sic!) chiar au ceva in comun!
Ștergeresă le spui sarzi, că așa voiam eu să fiu: sardă!
ȘtergereDaca un vin poarta numele tau ar trebui sa existe si numele meu pe o sticla. Una de bere cu lamaie!:))
RăspundețiȘtergereM-ai facut curioasa cu vinul ala licoros, o sa-l caut si pe la noi, mie imi place Lacrima lui Ovidiu, altul n-am gasit asa de ...licoros.
A, păi până să dau de astea îl lăsam pe Ovidiu să-mi plângă pe umăr și-n păhăruț, că eram mai tânără și mai consolatoare! Ar trebui să fie cam la fel, să mă uit eventual la alcool și concentrația de zahăr.
ȘtergereAnghelu Ruju: 90 gr./litru și 12/13 %
ȘtergereLacrima lui Ovidiu:15% alcool și despre zahăr nu am găsit nicăieri! Rușine, Murfatlar!
Silavaracald: daca nu Passito de Pantelleria poate Marsala?
hehe, mama semna cîndva anomis şi ghes uat, am semnat şi eu iniţial ateloiv! :d
RăspundețiȘtergerece nume frumoase!
ȘtergereMorillo şi Mora bănuiesc că ar însemna "maur/-ă"? "Anghelu Ruju" e "îngerul albastru" în sardă? "J" se pronunţă "i" sau "j"? Îmi place chestia asta sardo-corsicano-română, substantive terminate în "u". (Un francez mi-a zis odată că recunoaşte românii după faptul că numele li se termină în "u". "-escu", fără doar şi poate. Sau "Fenek you!", mai ştii?)
RăspundețiȘtergereTu simţi fineţuri din astea cum ar fi notele de nucă, vanilie, ciocolată sau scorţişoară din vin? Dacă da, te invidiez sincer.
Se pronunță Anghelu Ruiu și e îngerul roșu.
ȘtergereSă știi că simt notele alea, trebuie să te concentrezi puțin și să fi gustat multe lucruri, la viața ta. Din multe vinuri mediteraneenii recunosc note pe care eu, dacă am mâncat mere, pere, portocale și alte câteva puține fructe la mine în țară, n-am știut să le descriu. La St Emilion un chinez a strigat, fericit că a recunoscut una dintre notele unui vin: metrou! Ăla om de invidiat!
Asta îmi aduce aminte de nu-mai-ştiu-cine care simţea într-un vin mirosul din aerul răcorit produs de praful de pe drum peste care cade o ploaie torenţială într-o zi toridă de vară. Sau de japonezul care povestea la radio că ei au o cultură a vinului mult mai subtilă decât au europenii, referindu-se la ceaiul cu miros de fum.
ȘtergereDupă discuţia asta ar fi cazul să vezi "Sideways", dacă nu l-ai văzut.
Mirosul din aerul răcorit de ploaie peste praf e foarte frumos. Să-l descoperi în vin? O să-l caut, de acum!
ȘtergereÎn schimb vinurile pe care am avut ocazia să le cunosc în Sardinia chiar aveau gust sărat.
Sideways, mulțumesc, îl caut.