12 august 2013

O tempora! O mores

Gata: acum că cei mai mulți dintre prietenii, vecinii, rudele și colegii  mei au copii, lumea văzută din punctul de vedere al părinților e alta!

Le înțeleg perfect pe mamele  speriate de gândul că au rămas copiii singuri acasă, dacă n-au mai mult de 10 ani.

Poftim exemplu: Z., mamă de gemeni, 8 ani, o duce greu, pe timpul verii: acasă nu e sigur să-i lase, afară la joacă cu atât mai puţin, tabere care să dureze mai mult de şapte zile nu prea sunt, în România. Din fericire îi poate lua cu ea la serviciu. Doi. Noroc că poate.

Eu mergeam singură după pâine chiar la patru ani, cu poezia pe limbă: daţi-mi, vă rog,
o pâine proaspătă, crescută şi roşie cum e creasta cocoşului! E drept că magazinul era la capătul unui bloc lung, lung, lung, situat între două cursuri de apă, dar tot se cheamă că eram singură şi că putea ieşi pedofilul din tufiş. Îl ţin minte şi acum pe bărbatul brunet cu cărare pe o parte, care a întins către mine o pungă cu drajeuri galben limon. Oare voia să mă adoarmă şi să mă ucidă? Poate i se părea că râvneam la bomboanele acelea din care mama nu ne-a cumpărat niciodată? Nu voi şti niciodată, pentru că am rupt-o la sănătoasa de cum mi s-a adresat.

Nu știu cu ce povești am fost dresați: chiar nu deschideam ușa nimănui. Și au tot sunat: de la vecini care ne rugau să stăm cuminți, femei cu fuste multe, lungi, plisate care vindeau oale, tanti care nu găsiseră acasă pe nu știu cine și voiau doar să faca pipi.  Așa cum nu ştiu ce părere și-o fi făcut bunicul, Dumnezeu să-l ierte, despre modul în care am fost învățați să ne baricadăm în casă : el venise de la zeci de kilometri depărtare, noi l-am văzut pe geam, am ieşit în balcon şi l-am lămurit că n-avem voie să-i deschidem uşa, dar poate să meargă până la mama la serviciu, să ceară cheia. Noroc că mama lucra la cel mult 300 de metri depărtare.

După experimentul Mexic, unde am văzut prima oară copii în lesă (eu i-aș fi legat cu lanțuri de mine, să fie clar, la ce povești cu răpiri am auzit cât am locuit acolo), ieri  am vrut să-mi întreb niște vecini (el 12 ani, ea 6) dacă mămica lor știe că au ieșit singuri din casă. Duceau gunoiul, dragii de ei, iar mama lor e un adevărat general de armată (doar are trei copii de crescut): avocat de meserie, siciliancă dintre aceia care-și aduc mâncare în valiză când se duc să-și viziteze părinții, și cu o voce de răsună valea. Și blocul. Și cartierul. Și orașul.

De fapt eu am scris toate astea după ce am stat de vorbă cu un adult italian: în viața lui nu s-a urcat în copac, se poate așa ceva? De aici pornește totul, mi-e clar: pinii romani nu sunt deloc prietenoși cu cățărătorii. Spre diferență de cel de lângă blocul copilăriei mele, în care veri la rând, cu prietena mea M. eram în avion. Sau gimnaste. Sau fetele-din-pin.

13 comentarii:

  1. Păi nu-i musai să te sui în pin, trebuie să fie şi copaci mai potriviţi prin Roma (deşi nu m-am gîndit să-i privesc din perspectiva asta cînd am fost acolo. Data viitoare). Cum să fi fost copil înaintea internetului şi să nu te fi căţărat în copaci?!

    Pruni, castani, nuci, duzi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vișini!

      La Roma ar mai fi oleandri, dar sunt cam fragili. Mai sunt apoi măslinii, la fel și niște unii din familia foioaselor, dar toți seculari pe unde umblu eu. Îți trebuie o scară ca să ajungi la prima cracă.

      Ștergere
  2. Noi ne urcam pe un pod inalt de cel putin 12-15m folosind plopii de langa acesta. Mergeam la "demolari" unde fugeam printre fiarele si resturile de pereti/mobile ramase.

    E relativ simplu de ce avem mai multa anxietate acum: presa. Cand ai vazut ultima oara jurnalul incepand cu urmatoarea stire:

    "Buna seara. Astazi in Vancouver, conform martorilor, a avut loc unul dintre cele mai superbe apusuri de soare din ultimii 5 ani."

    Pe vremea copilariei noastre nu stiam ca Vasile din Bihor si-a omorat sadic cei 3 copii si iata-l atarnand cu ochii iesiti in parcul public, balanganindu-se in vant in fata intregii familii care priveste la TV/citeste ziarul.

    Goana dupa extraordinar naste nu numai anxietate ci si monstrii, cunoscut fiind faptul ca puterea exemplului este prea mare pentru anumiti indivizi incapabili sa discearna prea bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai, plopi! Și pe ăia i-aș considera cam fragili pentru cățărat.

      Mama nu ne-a luat niciodată bicicletă ca să nu ne lovim la cap și să rămânem mai proști decât suntem acum, de exemplu.

      Când cresc aflu că și-a petrecut vacanțele de vară: 1. sărind într-o apă destul de mică direct din copac (și-a rupt și piciorul cu acea ocazie) 2.jucând cel mai periculos joc la acea vreme: ”hai să traversăm când e camionul cel mai aproape posibil”. Dar a crescut la Saschiz unde nu cred că era pericol să îi facă rău altcineva decât prietenii de joacă.

      E drept și că exact când mergeam eu la școală vreo 2 km până în centru, o fetiță din orașul nostru fusese ucisă și tăiată bucăți. Presă nu era, dar cu gura lumii nu te pui în orașele relativ mici.

      Și tot anul ăsta o doamnă s-a uitat speriată la mine (de acum înainte nu mai mă mai mir cu voce tare și basta) când mi-a povestit că nu-și lasă copii de 7 și 8 ani singuri acasă.

      N- am scris clar dar sper că rezultă că nu judec pe nimeni ci doar privesc cum se schimbă lucrurile.

      Ștergere
  3. Io ma suiam in plopi si aveam casutza in unul dintre ei, o platforma improvizata, unde mai citeam si spionam trecatorii, care nu ma vedeau. mai trageam cu urechea la conversatzii de oameni mari, care nu se fereau, crezind ca sint singuri - nu intzelegeam mai nimic si, de fapt, nu ma interesa, dar eram incintata ca fac ceva nepermis, fara sa risc vreo pedeapsa sau discurs parental care sa-mi vestejeasca misbehaviorul.

    Monica, asta cu fetita macelarita la Tg. Mures, oras atit de drag mie, as fi preferat sa nu o aflu, acum nu ma mai pot gindi la TM cu acelasi sentiment de loc binecuvintat... Nu iti fac vina, dar e o veste fff nasoala.

    Asta cu ce au facut parintii cind erau copii, in timp ce pe copiii lor i-au controlat cu maximum de grija si i-au ferit si de o boare, e veche. Cred ca toti parintii care au fost un pic mai originali si/sau mai 'activi' in copilarie, realizeaza cind au proprii copii ca unele chestii nu erau chiar ok si nu le perpetueaza. Si zic asta vazind chestii in propria mea familie, nu e doar asa, o teorie...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumos cu casuta in plop!

    Acuma crima (printre putinele cu autor necunoscut din oras) putea fi comisa de unul care era in trecere.

    RăspundețiȘtergere
  5. inainte, adica in copilaria mea, era simplu: eram lasata la bunici. Aici libertatea era maxima, in primul rand ca era putina lume in capatul ala de sat si toti ne stiam, reguli aveam putine dar stricte ( si respectate), si bunicii se invarteau pe langa casa, deci aveam si libertate, dar si eram vazuti.
    In plus, cei mai multi am copilarit in orase/localitati de provincie (50% din romanie locuieste la tara). Pe timpul lui Ceausescu eram toti bine paziti de babe civice, militia aparea de peste tot, vreun militar/secretar de la partid tot misca pe acolo, asa ca nimeni nu misca in fata lor ( de frica).

    Astazi, frica aia de dictatura a disparut. Lumea a inlocuit-o cu altfel de frici, marea majoritate induse de media, dar si de radio sant.

    Aici in Be, legea impune ca un copil sa nu fie lasat fara supraveghiere pana la 12 ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. babe civice:) asa o sa fiu eu, clar!

      Cat despre limita de varsta, chiar asa, ai dreptate, e posibil sa fie reglementata peste tot in tarile UE.

      Ha! O fi fost reglementată și la noi înainte de '89?

      Ștergere
    2. Codul penal italian zice 14 ani.

      Ștergere
  6. copaci in Roma: erau niste copaci, numai buni de urcat, in Forum. Faceau niste fructe ce semanau a portocalo-grefo-clementino-mandarina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fi „cedro” (care nu e cedru) verific data următoare când trec pe acolo. O citrică așa cum o descrii tu!

      Ștergere
    2. kaki/ persimmon - ca nush cum ii zice pe romaneste, ma iertati, dar la piata la Bucuresti n-am vazut niciodata! am mancat direct din copaci in Roma :))

      Ștergere
  7. Mi se pare corect că italienii nu se prea caţără, pe noi ne-nvăţa nevoia: cum altfel să ajungi la corcoduşele verzi şi acre de-ţi făceau gura pungă, ori la caisele care nici n-apucau să se coacă? Pe când în Italia, ce să culegi? Măsline? Crude, sunt oribile. Portocalii sunt mici, lămâii la fel. Pinul ce produce (ananas?)?

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...