Teorie: Soția va accepta mereu ajutorul soțului și-l va sprijini cu ochii închiși în toate demersurile sale.
Practică: Dacă mă citiți de o veșnicie, ceea ce sper că nu (o viață avem, de ce să fi pierdut timpul pe aici?) ăți fi știind că am o mamă măiastră în bucătărie, am avut o bunică tot așa și o străbunică și mai și. Norocul meu și al familiei restrânse, să nu divagăm prea tare.
Practică: Dacă mă citiți de o veșnicie, ceea ce sper că nu (o viață avem, de ce să fi pierdut timpul pe aici?) ăți fi știind că am o mamă măiastră în bucătărie, am avut o bunică tot așa și o străbunică și mai și. Norocul meu și al familiei restrânse, să nu divagăm prea tare.
De ce le pomenesc pe aceste strașnice femei? Tot stând prin bucătăriile celor pe care le-am prins în viață, nu se poate să nu fi
prins și eu două-trei secrete, să nu știu să bat un albuș, să nu știu să scot fac o supă limpede, să cojesc un ou, să modelez niște chiftele.
prins și eu două-trei secrete, să nu știu să bat un albuș, să nu știu să scot fac o supă limpede, să cojesc un ou, să modelez niște chiftele.
Dar iată că viața m-a dus departe, mi-a adus musafiri în casă și o mare temere: una e să gătești pentru două persoane, alta e să fii responsabilă pentru douăzeci! Dacă se ia lumina și gazul? Dacă se strică cuptorul? Dacă mă ard pe limbă și nu pot gusta? Dacă nu mă pricep?
Și atunci, să fii gazdă sănătoasă și mai ales calmă, lucrurile complicate se dau pe mâna celor care nu sunt nici la prima încercare, nici la a zecea.
Îmi spunea mie un instructor de schi: ai deprins o mișcare abia după ce ai repetat-o de zece mii de ori.
În cazul unei fripturi de vită cum vedeți în imagine, mai multe sunt mișcările și secretele pe care omul cu musafiri trebuie să le știe.
"London broil" de Jeremy Keith (adactio@Flickr) - http://www.flickr.com/photos/adactio/80750098/. | . |
Eu nu mănânc carne, ca să spun că am experiență în domeniu, ia să vedem dacă la Dumas Gourmet (ne aflam în Mexic) au așa ceva!
Aveau.
Aveau.
Musafirii au venit, friptura e pe masă (în imagine nu e preparatul despre care vorbesc, dar cam așa arăta), gazda, cum spuneam, arătoasă și calmă, iar domnul din Uruguay, unde cirezile de vite sunt cum or fi țânțarii pe aici, vara, întreabă, molfăind mulțumit, și nu cred că de complezență, care e secretul ei.
Dau să deschid gura, să laud băcănia, dar colocatarul meu de atunci și de acum, în ochii căruia sunt Perla Transilvaniei (după un vin de Jidvei din care a avut ocazia să guste) și vajnică bucătăreasă întotdeauna de lăudat (chiar și când nu trebuie), mi-o ia înainte: păi pui friptura la cuptor și la un moment dat stingi focul. Aștepti o bucată de vreme, după care îl aprinzi din nou.
Se făcea să-l contrazic? Să ne distrug imaginea de pe copertele revistelor pe care le citesc acești oameni? Nu.
Așa amețită cum eram după ce am învățat această nouă metodă de închis gura mesenilor (nu ne-a contrazis nimeni, îmi rezultă că n-aveam specialiști prin anturaj) am avut un singur gând de răzbunare: să merg la măcelărie, să iau o ciozvârtă de vită și să i-o prepar după cum a zis el.
Între timp am învățat să o fac ca în imagine și vă pot spune că mâncarea iese bună cu multe alte ingrediente pe lângă dragostea bucătarului pe care o tot pomenesc niște amato(a)ri/e.
Între timp am învățat să o fac ca în imagine și vă pot spune că mâncarea iese bună cu multe alte ingrediente pe lângă dragostea bucătarului pe care o tot pomenesc niște amato(a)ri/e.
Dar voi, căci am uitat să vă întreb de sănătate, voi cum preparați vita?
pai in Ro nu prea preparam, ca e tare :)). in At, gulas (ofcors), snitel de vitel (cu accentul potrivit e chiar un haiku, asa-i?) si Tafelspitz. ah, da, si supa! nu prea suntem asa gourmetzi noi :D
RăspundețiȘtergereHa, ha, nu m-am gândit niciodată la șníțel de víțel!
ȘtergerePerisoare! :)
RăspundețiȘtergereEu doar filet mignon am invatat sa fac fara gres - in tigaie si apoi cateva minute in cuptor. Nu ma incumet la asa halci ca in poza. Regimentele pe care le gazduiesc eu din cand in cand nu se topesc dupa vita,, mai degraba miel ori vietuitoare
marine, scap usor.
wow.Păi nici mielul nu e tocmai ușor de preparat!
ȘtergereFriptura de vita o fac prin neprezentare. Adica nu o fac. Am in schimb o reteta minunata de friptura de porc cu care ies in topul invitatilor asa ca de ce sa risc.
RăspundețiȘtergereGlumesc, vita e o necunoscuta desi imi place facuta de altii.
:)) prin neprezentare.
ȘtergereData viitoare te rog mult să0i întrebi pe alții (cei care știu să-și asume riscuri și eșecuri, deci) cum le-a reușit. Au stins și aprins cuptorul o dată la 10 minute?
Vai, mielul e teribil de usor de facut daca nu te incurci cu cotletele-acadea care trebuie musai sa ramana in sange. Si mie nu-mi plac acadelele. Pulpa se coace minunat la foc mic vreme de cateva ore, cu supraveghere putina. Cuptorul ramane aprins tot timpul:)
Ștergere:)) pai nu era si acolo problema ca daca depasesti masura te alegi cu niste carne uscata?
Ștergereintre timp mi-am adus aminte de un bou la frigare: eram in spital si mama mea imi descria ce vedea pe geam (era spitalul lipit de o universitate, se sarbatorea vacanta de primavara sau altceva, am uitat, si boul asta se invartea pe frigare. din cand in cand mama mea ma anunta ca inca nu e gata:) si m-am putut ridica din pat dupa niste zile si mama mi-a aratat doar locul unde se invartise boul respectiv la frigare. acolo sigur n-au stins si aprins focul!
Eu nu prepar vita decat fezandata intre injuraturi cand persoana e de sex feminin si mi se pare ca azvarle din copite! De la vita imi place doar...iaurtul! Si ala cu fructe! :)
RăspundețiȘtergere:))) mă așteptam la o asemenea rețetă din partea dumitale! să vorbim despre pantofii vitelor!
Ștergerede regula, sub forma de stifado. dupa o reteta gasita pe net: vita cuburi potrivite, cepe mici (mai mai mari taiate sferturi), rosii chery (sau normale, taiate mai mari) si muuulte condimente pe care nu mi le amintesc pe din-afara, niste apa si totul lasat la foc (continuu :) ) niste mai multe ore (macar vreo 3). pana si maica-mea, care nu suporta vita (cica miroase) a cerut reteta si o face din cand in cand.
RăspundețiȘtergeready
Am impresia ca niciuna dintre voi nu vrea sa le iasa vita ca Perlei Transilvaniei, tot tineti focul aprins:)
ȘtergerePe mine m-a laudat odata lumea, pe bune!, pentru un fel de mancare aproximativ ca al tau (reteta Nigellei ) pe cand eram incepatoare intr-ale vitei si focului nestins.
A, in reteta Nigellei era vin rosu, vin Marsala, vin imediat sa aprind iar focul!
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergerehahah, era cam incoerent mesajul, scris dupa vreo 2 nopti nedormite din cauza de "fuse orare". Loool
RăspundețiȘtergere