De mult voiam să vă povestesc cum mă distrez când intru pe paginile internet ale unor producători/vânzători/designeri de îmbrăcăminte italieni.
Helanca, bluza pe gât sau cum îi mai spuneți e dolcevita. Pentru că așa ceva purta și Marcello Mastroianni în filmul cu același nume.
Lupetto (pui de lup) e tot o bluză pe gât dar cu gulerul mai scurt.
Scaldacuore, încălzitor de inimă :), e, în schimb, jacheta tricotată cu decolteu lung în V, cu părțile din față încheiate în nasturi, ori petrecute și legate la spate.
Golfino e un jerseu.
Apropo de prieteni falși română-italiană, eu în continuare mai tresar când aflu că cineva și-a pus cappotto și a ieșit în stradă. Nu e capot, e palton:)
Noi ce denumiri ciudate avem, în afară de alendelon?
Noi avem "adidaşi", "tenişi", "bascheţi" :)
RăspundețiȘtergeredar nu le gasesc stranii, ma duc cu gandul direct la destinatia sau marca lor.(cand nu e extinsa si ajungem la adidași puma :D )
ȘtergereEu n-am o problema cu hainele, dar morbida - moale & sinistra - stanga, mi se par extrem de amuzante.
RăspundețiȘtergere:))) ai dreptate!
Ștergerefoarte aproape în clasamentul meu, căci am mari așteptări de la o urmăașă a limbii latine:. N care a dispărut din ”trasporti” ”istituto” etc și cum sună ”cronaca”
Eu imi amintesc acum de balon, haina aceea de purtat primavara si toamna, cred ca impermeabila (?) si cum tot nu pricepeam eu, copil fiind, de ce nu seamana cu un balon. Abia dupa mult timp am aflat ca vine din germana (ballonseide).
RăspundețiȘtergereai dreptate! asa am aflat si eu repede de ce i se spune balon, oentru ca aveau ai mei si am avut si eu unul rosu, in clasaI
ȘtergereEu imi aduc aminte de ceea ce facea inainte diferenta intre o "doamna" si o "tanti" oarecare: capotul! Conta mult daca era de "zanana" lucioasa sau de "diftina" scamoasa...
RăspundețiȘtergereExact!
ȘtergereSa stii ca nu stiam ce e zananaua, am cautat pe google si primul rezultat: pe un blog ”In realitate au descoperit doar capotelul meu din diftina inflorata, lung pana in pamant si croit dupa modelul capoatelor din zenana purtate de gospodinele din Calea Grivitei, imediat dupa ce veneau cu sacosele incarcate de la Piata Matache, imediat dupa ce gateau, imediat dupa ce aeriseau casa si scuturau presurile, imediat dupa ce toata treaba din casa era facuta, la cafeaua de dupa amiaza, cand isi asteptau sotii sa vina acasa dupa o zi de munca.”.