Foie gras - foto: Nikodem Nijaki -lic. CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons |
Jos săbiile, să fim onești, tot ce e bun în bucătăria franțuzească vine de la sud.
Ba din cauza/mulțumită/grație Caterinei de Medici, ba datorită romanilor, ba din motive logice: pământul scăldat de soare dă roade mai bogate.
Ficatul de gâscă, de exemplu! De unde-i vine numele? De la smochine! (fico)
Smochine primeau gâștele în Antica Romă, ne spune Pliniu cel Bătrân, ca să li se îngrașe ceea ce mai apoi a fost numit ficatul (ficatum), care era apoi servit la luxoasele banchete consemnate de istorici.
Nutrind speranțe că nu mâncați așa ceva (
Monica
Da' di ce sa nu mancam? Mai ales daca-i facut in casa, de la pasari crescute eco. :)
RăspundețiȘtergereÎn abuz:) sau ca să nu chinuim pasărea. (zic de ficatul gras obținut prin îndopare mișelească și tortură!)
ȘtergereDaca am fi niste fiinte bune, nu am manca foie gras. Cum nu ar trebui sa facem multe alte chestii...Dar oare tot atat sufereau si gastele romane? Ca doar ele aveau un statut aparte.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca am aflat de unde vine cuvantul ficat. Tot de la romani, desigur. Atatea lucruri ne vin de la romani si nu intotdeauna stim.
Din ce știu eu, gâștele îndopate acum pentru foie gras sunt chinuite, închise în cuști, le iese doar ciocul prin care sunt îndopate, le crește ficatul de N ori. Astea romane primeau smochine dulci, tot pentru același rezultat. NU știu în ce condiții.
ȘtergereAltfel, erau și gâște libere. Ele făceau zgomot, alertau romanii când veneau galii. Gâște fericite! Zic unii că toate astea sunt povești.