Să trecem peste tensiunea prea joasă cu care m-am trezit de dimineață: o fi luna plină, o fi motoreta care a trecut în trombă la cinci dimineața pe strada noastră, o fi geamul lăsat deschis, căci cine poate dormi cu aer condiționat paralizându-i fața sau mușchii gâtului?
Vara la Roma nu e deloc insuportabilă. Trebuie doar să știi cum să o privești.
1. Fructele de sezon- Italia e o țară fericită din punctul acesta de vedere: mereu există ceva proaspăt pe tarabele din piață. Chiar dacă fiecare lună a calendarului agricol e bogată, soarele aduce caisele dulci, pepenii trosnind la atingerea cuțitului, cireșele aproape zaharisite. De ce mai mănânci altceva?
2. Au fost ai mei la noi o săptămână. Nu i-am văzut niciodată atât de entuziasmați în privința naturii și a modului ei de a împodobi Cetatea Eternă. Leandrii sunt în floare: albi, roz, roșii și chiar portocalii. O minunăție! Eram deja obișnuită cu ei. Atât de obișnuită că nu am știut să le spun când înfloresc și cât durează inflorescența lor! Poftim!
3.Evenimentele artistice: concertele în aer liber la care doar țânțarii sunt musafiri nepoftiți. La Termele lui Caracalla, la Teatrul de la Ostia Antica, în Villa Borghese, la Castelul Sant' Angelo, în parcurile mari sau mici. Noaptea e cea mai frumoasă cortină la un spectacol în aer liber!
4. Vacanța, străzile pustii, liniștea în cartier. Gata, copiii sunt în vacanță. Adio străzi aglomerate dimineața sau la ora cinci, când părinții se duc după ei rigorosamente cu mașina, parcând pe două trei rânduri, paralizând circulația și dând nonșalant și cu multă importanță din cap dacă le ridici vreo sprânceană a reproș. Mămicile care nu lucrează (multe nu o fac, în Italia) își iau odraselele de o aripă și se duc la casa de la mare (dacă familia lărgită posedă așa ceva), la munte, la bunici, cât mai departe de orașul încălzit. Unde lumea își lua concediu mai ales în luna august, de câțiva ani s-a prins că iulie e mult mai fierbinte decât august și oricum o zi liberă primesc și la 15 august, mare sărbătoare și aici.
5.Înghețata. Puține locuri care vând înghețată se închid, în timpul anului, dar vânzările cele mai mari le fac în timpul verii, cine poate contesta așa ceva? Am descoperit vizavi de noi, în stația de autobuz mereu ocupată de mașini oprite cu luminile în avarie, o mulțime de sortimente, deloc chimice. Formatul ideal: cornet baby, adică o singură lingură de înghețată. Frișca de deasupra e gratis. Eu nu o iau niciodată. Preferata mea, aici aproape, cea de piersici. Cea mai bună înghețată de la Roma, după mine, e însă cea de la Fata Morgana. Am aflat că și La Romana are sortimente interesante. De curând am gustat, la o petrecere, una cu ricotta (urdă) și smochine.
6.Atmosfera de vacanță: în cartier nu e vizibilă, dar, dacă te apropii de centrul orașului, nu poți să nu rezonezi cu turiștii în pantaloni scurți, cu pălării de soare, ochelari, un picuț cam roșii. Știi exact când au venit la Roma: după cât sunt de arși de soare și felul în care merg. Dacă târșâie picioarele, sunt în a doua zi. Au exagerat cu mersul pe jos în prima zi, a doua zi trag ponoasele, se menajează, a treia zi sunt deja, oarecum, refăcuți. Cred că mulți regretă că Fontana di Trevi e încă în reparații. Unde să-și mai răcorească membrele inferioare, ilegal, turiștii? Palmierii, pinii, fântânile, clădirile și străzile Romei sunt toate fragmente de cărți poștale, nu?
7.Vecinătatea mării, posibilitatea unei plaje. Ostia e la nici o oră cu metroul și apoi cu trenul ( un singur bilet, 1.50 euro, 100 de minute). Plaja publică, nu prea îngrijită, sau stabilimentele care le dau, contra cost, turiștilor șezlonguri, umbrele, de băut și de mâncare, când e ora mesei.
8. Reducerile de prețuri. În regiunea Lazio, reducerile încep, anul acesta, la 4 iulie și țin până la 16 august.
9. Locurile răcoroase: centrele comerciale (destul de departe de centru, doar cunoscătorii știu, dintre turiști, încotro să se îndrepte), localurile publice, sălile de sport (palestrele, dacă vorbiți rotaliana), cinematografele, muzeele, catacombele și sutele de biserici din oraș (chit că unele închid la ora prânzului) sunt locurile în care, grație instalațiilor de aer condiționat sau pur și simplu întunericului și zidurilor groase se poate trăi mai bine pe timpul caniculei.
10. Cișmelele și fântânile: am mai spus-o, o repet: apa de la cișmelele romane nu doar că e potabilă dar e și foarte bună la gust. Decât să cumpărați îmbuteliată, îngrijiți-vă să aveți mereu la voi o sticlă/o ploscă/un termos/un pahar. Apa nu lipsește, la Roma, din fericire.
Oi fi uitat ceva? Mi- e cald!
Un adevarat ghid al Romei pe timp de vara. Poate odata si odata am sa ajung si eu sa vad Roma :)
RăspundețiȘtergereaaa, ce frumos! imi faci pofta sa ma sui in avion si sa vin la Roma!
RăspundețiȘtergereMiki și Zazu: dar așteptați să se facă 45 de grade afară, nu vă grăbiți! :P
RăspundețiȘtergere