Se împlinesc, luna aceasta, șaisprezece ani de când am pășit pentru prima oară în capitala Franței.
Veneam pentru un stagiu, dar veneam și la prietena mea, care locuia aici. Au fost niște luni minunate în care eram atât de fericită de lucrurile pe care le învățam, la radio dar și pe stradă, despre profesia mea de atunci, dar și despre parizieni, Franța și Paris, încât durerea mea cruntă de cap cu care trăiam de câțiva ani fără să am nimic (căci așa ziceau medicii), a dispărut. A reapărut de cum am pășit înapoi în țară (și nu, n-o uram și n-o urăsc nici acum, n-avea nicio legătură cu problemele mele de sănătate care de fapt erau chiar grave, doar așa au zis alți medici, și era adevărat).
Acum un an am venit iar aici. Orașul e
altul, oamenii sunt alții, chiar limba e alta. Capul nu mă mai doare nici când cerul e de plumb.
altul, oamenii sunt alții, chiar limba e alta. Capul nu mă mai doare nici când cerul e de plumb.
Primisem, cu mult timp în urmă, de la un șef care, ca și mine, venise la București de la sute de kilometri depărtare, un sfat pe care îl dau și eu tuturor: dacă ai ales să trăiești departe de casă, adaptează-te. Nu trebuie să iubești locul în care stai ci să-ți faci viața ușoară.
Am avut multe momente în care, în fața entuziasmului cunoștințelor cărora le spuneam unde locuiesc eu replicam: clima, clima! Teroriștii! Poluarea.
Acum am intrat în al doilea an de trai la Paris. Din experiența mea de nomad pe meridianele Globului e cel mai frumos: adâncești prietenii, devii de-al locului, turiștii îți vor cere indicații, vei renunța să mai cauți mâncare ca acasă, vei evita locurile frecventate de masele de turiști pentru că deja le cunoști sau știi că sunt numai poleială. vei fi terminat teancul de cărți scrise despre locul în care ai ajuns să trăiești. Vei căpăta și accentul local, dacă e cazul. Ba vei ajunge să spui: „noi, locuitorii”. Chiar înainte să vine plicul de la administrația financiară și să aprofundezi pe Google cum se depun formularele de impozit.
Sunt și zece ani de când am început să scriu aici. ( Inainte, petru vreo doi ani, scriam în altă parte, în engleză) Nu exista Facebook, lucram în ture care-mi permiteau și multe zile libere, altele decât cele de la sfârșitul de săptămână, când îmi puteam vedea și prietenii care munceau cu program luni-vineri, 9-17.
Multe articole care apar înainte de octombrie 2006 sunt publicate cu puțin timp înainte prin ziare sau alte pagini internet. Dar eu sărbătoresc acum. Articolele pe care le găsiți sunt fără comentarii pentru că prin 2007 mi-am șters blogul (din greșeală). L-am putut recupera, dar comentariile nu mai puteau fi republicate. Am șters din povești, pe parcurs, pentru că mi se păreau infantile. Blogurile ajută și la evaluarea personală, nu credeți?
În imagine, Romain, prietenul meu francez. Cu care am sărbătorit cu morcovi și șampanie, căci motive tot apar.
la mulți ani blogului și ție! :)
RăspundețiȘtergereprimul meu blog (uvedenrode) e tot din 2006. ;)
La mulți ani și mulțumesc pentru urare! Probabil că ne știm tot de atunci, am și uitat! Faini oameni am cunoscut, mai ales în primii doi-trei ani, am stat și m-am gândit.
ȘtergereLa mulți ani! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos! Sper ca esti bine, mai da un semn, un blogpost, ceva, orice!
ȘtergereFelicitări pentru deceniul de bloging! Vio,comăn sa va șeri?
RăspundețiȘtergereDa' chiar, Legu, mai da si matale un semn de viată.
Mulțumesc, Miki! Pe tine te-am cunoscut prin Vio și Suzi ( care chiar nu mai dă semne de viață blogăristică!)
ȘtergereUn deceniu de împliniri mărețe!
Salutari si felicitari pentru aniversarea blogului! Anul trecut pe aceasta vreme iti rasfoiam curioasa relatarile din Roma, urmand sa vizitez pentru prima oara orasul cetatii eterne. Acum fac cam acelasi lucru, doar ca am schimbat destinatia: Paris. Pentru ca cele 3 zile alocate vizitarii Romei nu au fost suficiente, mi-am rezervat aproape 5 zile pentru a descoperi Parisul la sfarsitul lui noiembrie. Crezi ca ma poti ajuta cu, cateva sfaturi pentru ca si acest city-break sa fie cel putin la fel de memorabil ca cel din Roma? Multumesc anticipat! Numai bine, Madalina
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos? Ce te-ar interesa, caci sunt multe de spus? Vorbesti franceza, sa iti recomand si niste pagini web utile? Sau in engleza?
RăspundețiȘtergereVorbesc engleza foarte bine si acum fac niste cursuri de franceza. Mi-am propus sa vizitez Palatul Versailles, catacombele, cele 2 cimitire mari din Paris (Pere Lachaise si Montmartre), atelierul lui Brancusi, osiclez intre Louvre si Orsay, Pantheonul, muzeul militar si muzeul Citroen. Nu am reusit inca sa pun la punct un itinerariu mai organizat, dar o voi face cat de curand. Desi sunt foarte multe obiective pe care imi doresc sa le vad, as vrea sa ma si pot bucura in tihna de experienta in sine si sa nu ma trezesc alergand la propriu pe acolo. Imi poti mentiona cateva nume de restaurante cat mai rezonabile? Multumesc mult!
RăspundețiȘtergerePana fac o lista, iti recomand asa: cauta pe google Paris in 3, 4, 5 days, si fa click pe rezultatele Lonely Planet. Acolo caut eu informatii cand merg intrun loc strain.
Ștergereapoi pe blogul vacantevacante ( cauta asa pe google) gasesti multe articole despre Paris. Autoarea a fost si la Catacombe ( eu nu vreau sa merg :) deci nu stiu. Intre Louvre si Orsay, depinde de ce perioade din arta iti plac si cat timp ai la dispozitie. Incearca, pricum, sa cumper biletele inline, ca sa mai scutesti din statul la coada. Cozile ne omoara, aici, la muzeu! Nu uita de prima duminica a lunii, care inseamna intrari gratis la niste muzee plus Champs Elysees pietonal. La Dome des Invalides, la mormantul lui Napoleon si muzeul militar, e de mers daca iti place istoria, mai ales cea militara, altfel e o activitate cronofaga. Desi calul impaiat al lui Napoleon e interesant de vazut :) Da, da, da, pentru Atelierul lui Brancusi! o sa iti zic atunci niste locuri de mancat aproape de obiectivele astea.
Saru-mana mult de tot! Nici nu stiam de calul impaiat al lui Napoleon. Din pacate nu voi prinde prima duminica din luna, dar ma gandesc sa-mi iau un city pass. Anul trecut cand am fost in Roma, ma asteptam la cozi fenomenale, insa nu am pierdut niciun minut la coada. Nu ma astept sa am aceeasi bafta si in Paris.
RăspundețiȘtergereLa mulți ani blogului tău iar ție multă sănătate și inspirație!
RăspundețiȘtergere