Salutări din frumoasa și în continuare călduroasa Romă.
E drept că nu am mai trecut eu prea des pe aici, dar cine mai citește bloguri, când bipăie telefoanele de câte ori cineva postează ceva pe Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat ori TikTok?
Dar nu e plăcere mai mare ca aceea a scrisului care nu cere recompense ( like și share, like și share!)
Așa că m-am gândit să revin cu veștile.
Vaccinați în luna iulie, am putut relua călătoriile, am fost în România (aș putea zice în Transilvania: Cluj, acasă la Târgu Mureș, Maramureș) și am revenit chiar și în Sardinia, unde tot mergem cînd e îngrozitor de cald la Roma.
E îngrozitor de cald și acolo, în august, dar măcar bate un vânticel de mare, poți defila îmbrăcat mai sumar, iar zgomotul infernal pe care îl fac cicadele se asortează perfect cu cel al valurilor mării. Aici la Roma, într-un cartier care nu știu ce avea în plus față de al nostru, erau și niște cicade. Sunt un flagel. În mai toate cărțile citite în vacanță, când am făcut un maraton japonez, erau cicade. Într-una dintre ele un copil chiar le dedicase o poezie. Dar e posibil să fiu singura care se plânge de zgomotul lor, voi ce părere aveți?
Seriale care mi-au plăcut recent:
Nine Perfect Strangers, pe Prime Video. Bazat pe o carte foarte bine vândută a autoarei Liane Moriarty și filmat în Australia, peisaj de basm!. Acțiunea are loc la Tranquillum, un domeniu cu spa și camere perfect amenajate, unde directoarea, o rusoaică excentrică interpretată de Nicole Kidman, le promite celor care plătesc un exorbitant sejur (*unii cu reducere, pentru că sunt atent selectați) o viață mai bună. Vii stresat, te întorci la viață un alt om. Noi avem de a face cu nouă persoane care nu se cunosc între ele, fiecare cu bagajul lui de traume bine burdușit. Ce-i așteaptă acolo, vai și vai! O satiră a vremurilor noastre, în care tot felul de guru au succes cu tot felul de „terapii”. Am citit două capitole din carte, am lăsat-o jos: de data aceasta filmul bate cartea.
Și tot cu relaxare, oameni înstăriți și peisaje încântătoare, pe HBO, The White Lotus. Acțiunea se petrece în Hawaii și mi-a plăcut mult și coloana sonoră. Aici e și mult umor negru, dar foarte mult. De unde? Oameni cu psihicul țăndări de asemenea, substanțe periculoase așijderea, oameni frumoși tot așa.
Un alt serial care m-a lăsat paf, am și avut un coșmar cu unul dintre personaje, atât de bun e actorul care-l interpretează e El reino//Regatul, pe Netflix.
Povestea se învârte în jurul unui pastor evanghelic care candidează la alegerile prezidențiale, pentru funcția de vicepreședinte. Încă din primul episod asistăm la uciderea candidatului principal. O poveste complicată, dar nu încâlcită, atât de potrivită cu vremurile noastre. Politică, religie, extrema dreaptă, FBI, corupție, minciună. Scenariul îi aparține Claudiei Pineiro, o scriitoare argentiniancă pe care am tot citit-o cu drag. În distribuție și Chino Darin, fiul lui Ricardo Darin, pe care îl știți din El secreto de sus ojos, de exemplu. Trailerul e aici.
Pe Instagram:
Edna's Choice (@ednaschoice). O doamnă stilată, mereu frumos aranjată, pe care, acum în timpul pandemiei, copiii și nepoții au îndemnat-o să împărtășească cu o lume întreagă pasiunea ei pentru poezie. O poezie, nu alta! Mai multe despre Edna Moross și pasiunea ei, aici.
Platforma aceasta și proprietarii ei cei lacomi de clicuri îmi trimit recomandări dintre cele mai bizare. Pierd minute bune uitându-mă la tot felul de utilaje din fabrici de prelucrare a alimentelor. Răzători imense, capace bine fixate pe sticle, multe minuni ale tehnicii, zău așa! Nu am reținut și nu știu ce anume l-a făcut pe Instagram să creadă că am nevoie de informațiile acestea (înainte de prima recomandare pentru că altfel, dacă m-am tot uitat, mi se pare foarte logic că-mi mai trimite)
Pe Youtube, tot așa, fără să am mare nevoie, mi- a apărut pe ecran, printre alte recomandări (muzică clasică, anumite orchestre, anumite cursuri din domenii care mă interesează, cum ar fi tot ceea ce ține de îngrijirea lămâiului și a plantelelor de mango și avocado cu care mi-am populat balconul) canalul unei mămici din Coreea de Sud care e în concediu pentru creșterea copilului și atunci curăță casa de sus în jos și de la stânga la dreapta. Foarte des și în diagonală. O face filmându-se. Cu gesturi lente și artistice, într-un decor mereu luminat, în culori neutre, fără să vorbească și mai ales fără să-și arate prea mult fața. Și transforma femeia aceasta corvoada curățeniei într-un act atât de liniștitor și plin de strălucire, încât a ajuns la peste un milion de abonați! Filmulețe foarte frumos filmate, montate și ilustrate. Sute de comentarii primește de la oameni din toată lumea! Toate pozitive, pentru că nu are cum să-ți stârnească nimic negativ tot ce se vede acolo.
Bine, dacă am frunzărit cu atenție canalul, am văzut și situații ridicole, toate în numele curățeniei cu substanțe nepericuloase pentru mediul înconjurător. Cum ar fi curățatul unei podele (fără covor, fără mochetă) presărând bicarbonat, lăsându-l să „acționeze”, măturând-l și aspirând apoi. Ei, dar toți suntem experți c în curățenie, mai nou, nu? Chiar și eu, care critic acum! Păi da, bicarbonatul are rolul lui pe suprafețe textile, dar aspiratorul și mopul sunt temelia societății curate în care toți dorim să trăim! ✊
Filmele au subtitluri în coreeană pe care Google le traduce automat și drăgălaș de stângaci. Ajunge să faceți clic pe CC și apoi steluța de pe bara de jos și să alegeți limba română, ca sa vă delectați, aruncați obiectele în plus din casă, și mai ales tot ce nu e alb, gri sau bej, ca să fiți și voi cu casa lună și foarte zen. Luați de aici: Hamimommy. Adică mama lui Hami, o fetiță foarte drăgălașă, în genul lui Mei din Vecinul meu Totoro, desenul animat al lui Hayao Miyazaki.
Am încălecat pe o șa
tra la la.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!