14 martie 2010

Despre Carlos Slim

Pentru ca m-au surprins neplacut sentimentele pozitive ale lui Biju Morar(plin de intentii bune, nici o indoiala din partea mea) catre recent declaratul 'cel mai bogat om din lume' (vedeti aici ce si cum), Carlos Slim si pentru ca stiu ca internetul e plin de biografii romantate cum si eu as comanda sa mi se scrie, daca as avea de ce, vreau doar sa va spun ca omul nu e curat pana la capat, desi nici un ticalos nu l-as putea numi. Fiecare avere se construieste pe niste baze despre care nimeni nu vorbeste cu placere si, pana la urma, un om lenes si prost pus in acelasi context cu Carlos Slim nu ar fi ajuns unde se afla dumnealui pana acum.

Imi copiez comentariul postat pe blogul domnului Morar, unde spuneam
, oh, citez din mine, ca omul a investit în telefonie fixă şi mobilă nu atunci când trebuia ci când preşedintele mexican a dat drumul la privatizări( este vorba despre Carlos Salinas de Gortari- un om atât de cinstit că a trebuit să fugă din ţară, la un moment dat, după lanţul de privatizări şi mierea lipită pe degete) . Iar acum, Slim pompează din greu stimulente tot aşa, cui trebuie, pentru ca monopolul de care se bucură să nu fie înlăturat. Are monopol pe liniile telefonice şi pe cele de internet.. Ţine cu dinţii de tot ce poate ca să nu fie introdusă banda largă aici pentru că altfel tot ce câştigă din telefonie se duce pe apa sâmbetei. Şi pentru că există o justificare pentru bogăţia dumnealui, ultima oară când am verificat telefonia din Mexic era printre cele mai scumpe din lume. Taxe, suprataxe, plăteşte cine sună, uneori şi cel care primeşte apelul. Deh, mexicanii sunt nişte bogătani, 10 dintre ei sunt în clasamentul Forbes dat ieri publicităţii. Unul dintre ei, Chapo Guzman, un narcotraficant violent.



Pentru un singur lucru am de gând să-l laud pe Slim, tatăl a 6 copii: a înfiinţat un muzeu(Muzeul Soumaya, ia uitati-va ce inseamna un muzeu privat care poate concura oricand cu marile muzee ale lumii!) care poartă numele defunctei sale soţii unde reuşeşte să aducă opere de artă de renume.
 
Ce urmaream? Sa nu vina hoardele de admiratori incoace si sa-i admire puritatea, ca nu e asa. Ce nu urmaresc? Sa nu-l urasca lumea doar pentru ca e bogat pentru ca, si daca ii plateste cum nu se face pe miile de muncitori care ii aduc profit, gratie lui niste familii nu mor de foame. Omul e la mijloc si atat. Sta intr-o casa pe langa care trec deseori iar daca e adevarat ca cele trei fiice impart aceeasi camera 90% e din motive de securitate. E dezamagitor sa vezi cu ce garzi de corp umbla cei care or sti de ce sa tem pe strada. Iar cel mai urat moment, pe care nu mi-am permis sa-l fotografiez, a fost cel in care doi adolescenti se pupaceau la despartire, fiecare cu garzile lui de fata. intim:)

Ca sa nu dau dovada de prostie, recunosc ca toti cei care am comentat acolo am divagat de la povestea lui Ioan T. Morar care punea, de fapt, accent pe imaginea lui Slim: omul nu se bate, nu injura, nu eructeaza in public, nu se afiseaza cu fitecine(oare s-o mai vedea cu regina Noor, cum tot vedeam pe copertile revistelor, anul trecut?) pe cine stie unde (fiii dumnealui cam da, dar e dreptul lor, ca nu sunt prizonieri si au o varsta).

5 comentarii:

  1. mie mi se par unii dintre acesti invidiati miliardari niste "hoarders" deghizati. Nu ii inteleg, dar deloc, pentru ca eu, de la vreo 20-30 mil, as investi in anonimitate si un trai fara zeci de garzi de corp dupa mine, mereu. Viata lor este o puscarie mascata.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiu ce o fi in capul lor. poate se gandesc ca strang pentru copiii lor, poate se bucura sa fie pionieri intr-un anume domeniu. eu nu stiu sa fac din astea.capac la toate, o stie de un astfel de bogatan mi-a zis nu demult ca numai prostii muncesc, evident ca m-am simtit prost.

    RăspundețiȘtergere
  3. draga monica, exista un adevar in ceea ce spunea respectiva persoana. Adevarul este simplu: nu vom fi niciodata bogati daca nu muncesc altii pentru noi. Priveste in jur, peste tot exista workers care sunt platiti cu 10-15% din ceea ce produc, pe luna (exceptie de la regula=talentele de nisa, scriitori/patente originale si comercializabile/artisti-desi si astia au armate de PR in spate).

    RăspundețiȘtergere
  4. Ideea e ce se întâmplă PÂNĂ ajung la mijloc...

    RăspundețiȘtergere
  5. Aşa e. Din cauza asta îl prefer pe Bill Gates, sper să nu rămân fără internet:)

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...