5 mai 2010

5 mai vitejesc

Ce e, aşadar, cu 5 mai? A trecut un an şi aţi uitat!Detaliile sunt aici, numai cât să vă daţi seama cum de la un an la altul în loc să aprofundez istoria mă ocup cu detalii picante.
Sărbătoare, nu prea mare(copiii nu merg la şcoală), din care rezultă cum un pumn tras în moacă deseori poate fi începutul unei mari prietenii.
Mexicul  aniversează la 5 mai bătălia de la Puebla, frumos oraş, din 1862 când, cu ajutorul marelui vecin de la nord, Unitele State Americane (cele care cu 20 de ani înainte de marea bătălie anexaseră frumuşel ditamai teritoriul mexican în care mulţi ani mai târziu Cliff din Dallas- fratele Pamelei, tu!- ţopăia că a găsit petrol) dădea o prietenoasă mână de ajutor, armată, împotriva trupelor imperialiste. Pe americani nu-i loviseră cine ştie ce sentimente de prietenie: Ulysses Grant (generalul şi apoi preşedintele) şi republicanii lui au avut un moment pe care acum încearcă să-l uite. Voi ştiţi de povestea cu legea din Arizona sau să detaliez?
Viva cinco de mayo, dară!


Bookmark and Share

2 comentarii:

  1. Detaliază, tu!

    Şi un film mexican agreabil, dacă-l prinzi pe undeva: "Lake Tahoe". Comedie, dar pe la jumătate începi să te prinzi că ascunde ceva grav mai în profunzime. Cam ca Mozart, aşea...

    RăspundețiȘtergere
  2. o sa caut, mersi.
    ghici unde ma duc la sfarsitul lunii: sa vad el secreto de sus ojos. sa vad ai cui ochi. intre timp am dat peste trei traduceri posibileÑ ai lui, ai ei, ai lor.

    detalii: Arizona, 2010, primavara: soare puternic, coafura rezista. doar ca blonzilor nu le plac tuciurii. lege. plangeri, valea plangerii. acorduri universitare rupte. dilema mare pentru narcotraficantii mexicani, care isi luau armele din iarmaroc, in arizona, 581 km de frontiera atat comuna cat si usor de trecut. dar pe langa culoare legea face trimitere si la sunet si, mai ales, la accent: adio profesori fara yankee doodle, pardon, accent ca atare prin scoli! prietena de'a mea in pericol, are accent ardelenesc: i-am zis sa vie incoace cu banii pe care si i-a adunat.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...