25 martie 2011

Cand saracii cu duhul au acces la tastatura...

...o călătorie în Mexic se poate solda şi cu un articol prost. Extrem de prost. Superficial. Demn de milă.

Trecând peste erorile de gramaticale, repetiţiile îngrozitoare, stilul extrem de sărăcăcios şi fuga de idei, aş spune, pe scurt, să nu-l citiţi, pentru că vă ocupaţi inutil nişte secunde şi sertăraşe ale creierului.

Să încep analiza?

Chapeau-l articolului e ilogic şi nu reuşesc să pricep dacă e o înşiruire de citate sau nişte cuvinte aruncate cu ghiotura, pur şi simplu.

Apoi, la Chichen-Itza  nu se află "nişte piramide" ci un complex arheologic în care da, putem vedea şi o piramidă. Legenda fotografiei e, din nou, izvor de lacrimi de neputinţă: domnul Enea îi spune, pur şi simplu, eşafod. De ce? Bănuiesc că nu vorbeşte nici o limbă de circulaţie internaţională şi n-a reuşit să înţeleagă explicaţiile ghidului. Mai plauzibil mi se pare însă scenariul în care un om a văzut un film artistic în culori, a mers pe banii unei redacţii la Chichen-Itza, a băut nişte margaritas la restaurantul din apropiere şi a închegat el o istorie care i se pare mai spectaculoasă decât ceea ce ghizii certificaţi (majoritatea cu studii în arheologie) ar putea să le povestească turiştilor.(Eu am avut de a face cu doi ghizi, acolo şi mi-au spus doar atât: nu există dovezi scrise ori desenate ca fix în acel loc ar fi avut loc nişte sacrificii dar Mel Gibson pare o persoană cumsecade)

Povestea cu umbra de la asfinţit la echinocţiu e alta, dar ce mai contează?  Nu coboară nimeni ca un şarpe ci unghiul sub care cade lumina dă naştere unei umbre în formă de şarpe al cărui cap se află, sculptat în piatră, pe o clădire ridicată lângă piramidă.(fotografiat, de altfel, de autor)

"Zona numita Cenote" e, de fapt, o zonă în care se află un "cenote": substantiv comun, nu propriu, care înseamnă gura unui râu subteran cum se află multe în peninsula Yucatan, unde se află complexul arheologic.

Sărim apoi, din senin, la Acapulco, aflat la cel puţin 2.500 km de Cancun (nu ştiu de ce e menţionat în articol, dar important e că suntem cu toţii sănătoşi, nu?) şi aflu ce n-am văzut niciodată: că pe malul Pacificului, în Acapulco, nisipul e fin. (Cred că staţiunea de la malul Pacificului e pomenită pentru că articolul introduce oferta unei agenţii de turism)

"Circa 90% din locuitorii ţări vorbesc limba spaniolă, care are aici nu mai puţin de 50 de dialecte indiene."
Să iau un calmant: limba spaniolă are nişte dialecte indiene??? Să o luăm uşor: limba spaniolă e limba oficială, iar dialectele acelea sunt limbi în toată regula, nu au nimic în comun cu spaniola şi, pe deasupra, sunt mai mult de 50. Nu ştiu de unde a căzut "indiene" în articol. Capitala e Ciudad de Mexico, fără City-uri, dacă tot am vorbit despre limba oficială a statului.

Concluzia mea e că tot mai mulţi oameni superficiali scriu ca să se afle în treabă şi nu există nimeni să-i oprească.

Capac la toate, articolul apare tocmai acum când nu prea am mult timp ca să vă povestesc pe unde am mai umblat. Pe scurt: am fost la Chichen-Itza (cu un ghid de la Muzeul Naţional de Antropologie Mexicană, nu cu cine ştie ce farsori cum e posibil să-şi fi plătit autorul articolului) şi am văzut din nou fluturii-monarh, aici în apropiere, în statul Michoacan.

Ah, cuvântul "mister" apare în articol de 6 ori.

LATER EDIT: sunt curioasă ce spun ghidurile scrise apărute în România despre Mexic, ce literatură despre lumea maya s-a tradus până acum la noi şi dacă există interes real pentru aşa ceva.

15 comentarii:

  1. Sper ca nu mă ironizezi. Am transpirat citindu-l şi amintindu-mi despre un articol despre Barcelona în urma căruia am primit un mail de la o cititoare. Am discutat pe tema Ramblei sau a Ramblelor (Las Ramblas), cumva aveam dreptate amândouă, dar oricum m-am simţit mult timp prost că am dat lăsat loc de îndoială. Articolul acesta mi se pare extrem de superficial pentru a apărea tipărit! Dacă era pe un blog mai că nu mă supăram.

    RăspundețiȘtergere
  2. Revoltator e ca, din lipsa de informatie corecta, se vor gasi multi care sa ramana cu ce citesc intr-un asemenea articol, scris de un autor care e convins ca daca e vorba despre ceva suficient de departe de casa, acuratetea informatiei nu e esentiala. Ar trebui sa trimiti un link catre analiza ta unui responsabil de la ziar, sa stie si ei pe cine si de ce platesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am gandit si eu la asta. Am printre prietenii de pe FB doi prieteni care lucreaza acolo, chit ca uzina e mare. Dar ar putea pune in miscare informatia. E rusinos, ma gandesc ca parintii mei cumpara Adevarul, de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Articolul nu este prost. :)

    Este scris in bataie de joc, pe roata avionului, de unul care nu avea chef sa scrie in loc sa stea "cu burta la soare" pe plaja, dar "promisese". Fotografiile, frazele, comentariile personale neavenite intre "" sunt toate create de un personaj de care pixurile pur si simplu fug inspaimantate.

    Vorba autorului, "Si ce?"

    Ar trebui sa cream un blog comun in care fiecare dintre noi sa descrie obiectiv tara/regiunea in care locuieste. Mama cate as mai spune despre Mexic!! (glumesc :) )

    RăspundețiȘtergere
  5. Faza e ca de multe ori nu scriu despre Mexic pentru ca nu ma simt suficient de documentata pe tema respectiva si astept sa mai citesc una, alta. Dar acesta e un blog (chiar daca, pana la urma, ar trebui sa existe acelasi grad de seriozitate) nu un ziar pe care merg niste oameni sa il cumpere de la chiosc si apoi il citesc cu gandul departe, la Mexic, unde n-o sa ajunga, poate, niciodata.Nu pretind sa fie enciclopedie articolul, dar e scris in multa bataie de joc. Caut numele autorului pe google si aflu ca e invitat pe la TV sa povesteasca despre cum a vazut dumnealui cele sapte minuni ale lumii moderne. Mi-e jena. Si nu ma mir ca lumea se uita pe Discovery.

    RăspundețiȘtergere
  6. Era sa pic pe jos cand am citit despre dialectele indiene ale limbii spaniole.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vai, va multumesc pentru comentarii. De multe ori ma enervez si apoi ma simt prost, ma simt rea, ma simt aiurea.
    Milady, asadar nu stii nimic:) ioi, stai ca iti scriu un mail!

    RăspundețiȘtergere
  8. "am văzut din nou fluturii-monarh, aici în apropiere, în statul Michoacan"

    Haaa, mi-ai adus aminte de slogan: "Michoacan - El País de la Monarca". Ce frumos e la Pátzcuaro! Alb şi roşu, şi străduţele în pantă!

    Aaah, şi tihna (şi şicul) centrului Moreliei!

    Eu m-am dus înarmat cu ghidul Lonely Planet. Trebuie spus că seria asta de ghiduri e destul de inconstantă, dar cel despre Mexic e foarte bine scris, de "hikers" care chiar l-au bătut cu piciorul, cu drag de umblat, până în cele mai ascunse cotloanele. A fost cea mai bună achiziţie preparatorie a călătoriei.

    Mie siturile istorice nu mi-au spus prea mult, deşi îmi făcusem visuri. Cu o excepţie: Yaxchilan şi Bonampak. Dacă nu le-aţi văzut, nu le scăpaţi (şi nu uitaţi spray-ul împotriva ţânţarilor)!

    RăspundețiȘtergere
  9. Oh, dar nu ai fost tu la Tula?

    Noi am avut noroc in viata cu ghizi pasionaţi. Am stat 4 ore în Chichen Itza şi ne-a povestit el ce şi cum, ne-a spus despre tot felul de curente de opinie, omul ştia. Pe când autorul articolului a avut de a face cu unul care l-a trimis la cinema, nu alta. La Yaxchilan şi Bonampak ajungem în aprilie-mai! Iupi!

    RăspundețiȘtergere
  10. Piramide la Chicken Itza, spaniola cu dialecte indiene, nisip fin in Acapulco, care Acapulco e "dispus", alergat doua zile dupa tzoale si camere foto in Cancun, tulai Doamne! ... nenea asta si-a scris articolul la pool-bar-ul hotelului, intre doua margaritas si-o pina colada.
    Dar nu stiu de ce ma mai mir (?) Zilele trecute am citit in cel putin 3 surse jurnalistice romanesti, de criza prin care trece poporul "libanez", din cauza nebunului de Gaddafi, asta dupa stirile cu "apocalipsa" din Japonia, precedate bineinteles de cele doua divorturi ale secolului :(.

    RăspundețiȘtergere
  11. :))))))
    aoleu, uitasem de o mare personalitate de pe twitter care ofta cu gandul la Asia (referindu-se la Tunisia si Libia)

    RăspundețiȘtergere
  12. Ei, zau asa! Sunt suparata pe voi(toti) pentru ca nu m-ati lamurit (fara sa va cer) ce e cu "picanteriile" pe care ni le anunta titlul articolului.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...