3 aprilie 2011

Poftiti la muzeu!

Au terminat! Nu cred sa fi trecut mai mult de doi ani de cand s-a pus piatra de temelie a celui mai nou faimos muzeu din lume, ca sa-i spun cumva, daca nu pe nume.

Peste 17 mii de hexagoane din aluminiu de marimi diferite impodobesc Muzeul Soumaya in care proprietarul, Carlos Slim, intentioneaza sa-si expuna colectia personala de arta insumand nu mai putin de 66 de mii de piese.

Cladirea, a carei stralucire si linii curbe ma duc cu gandul la un corp din cladirea Muzeului Guggenheim din Bilbao, a fost proiectata de tanarul Fernando Romero, ginerele lui Slim, si e un punct de reper in noua panorama a orasului. (Abia astept sa o caut cu privirea din avion la sosirea in Ciudad de Mexico!) Mai ales că în jur avem o casă gălbuie cu proprietari încăpăţânţi să rămână la umbra marelui muzeu, o moară de făină cu linia ferată care să-i ducă şi aducă trenurile de marfă (intrată deja în proprietatea lui Slim şi pe lista clădirilor de demolat, în zonă), nişte tarabe cu mâncare mexicană, cum altfel, gătită acolo pe sobe cu fir tras de la stâlpii electrici de pe stradă, un Shrek cerşetor la colţ, nişte gropi în asfalt, Costco, o benzinărie şi alte frumuseţi ale urbanismului secolului XXI.

Muzeul Soumaya (numit asa după soţia lui Slim, Soumaya Domit, decedata in 1999 si care a fost sursa sa de inspiratie pentru a cumpara opera de arta din toata lumea si a le expune mexicanilor care nu au posibilitatea sa calatoreasca)   adaposteste lucrari ale mexicanilor Rufino Tamayo, Clemente Orozco si Diego Rivera, dar si mult mai multe lucrari europene, inclusiv cea mai mare colectie Rodin din afara Frantei. In cei 6 mii de metri patrati de galerii sunt expuse opere semnate de Salvador Dalí, Paul Cézanne, Renoir si Matisse, Leonardo Da Vinci, El Greco, Tintoretto, Van Gogh, Rubens, Monet, Egerton si multi altii, documente istorice semnate de Hernán Cortés si Cristofor Columb si o colectie de piese preispanice apartinand mai multor culture mezoamericane.

La  intrare (care e gratis, lucru confirmat si de coada imensa pe care am vazut-o astazi cand am mers sa-mi cumpar apa minerală), vizitatorii sunt intampinati de Ganditorul lui Rodin.
Inaugurarea oficială  a avut loc cu o lună înainte de deschiderea către public, probabil pentru că organizatorii doreau să profite de prezenţa în oraş a lui Gabriel Garcia Marquez (cu z pronunţat ca în zebră-sebră, mai e la modă Marchej???). Au mai fost prezenţi, pe lângă şeful de stat, cum altfe, şi Larry King care a decretat pe Twitter (@kingsthings) că Soumaya e cel mai frumos muzeu din lume. Văd, pe twitter, acum că tot moşmondesc la postul acesta, că există şi arhitecţi rămaşi fără cuvinte după ce au vizitat muzeul. Încerc să aflu de ce şi vă relatez ce şi cum.

7 comentarii:

  1. Da, mai e la moda Marchej, mi se mai intampla sa aud pe cineva cum accentueaza j-ul ca sa inteleg eu ca nu e z.

    RăspundețiȘtergere
  2. Arată ca un turn de CET pe care un copil de urias l-a presat între 2 degete si apoi l-a "bedazzled".

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce minunatie, cu adevarat!
    Am vazut acum ceva vreme un interviu cu Carlos Slim, parca la Larry King, si tin minte ca m-a induiosat tare cum povestea despre familie, despre fosta sotie si despre casa de dimensiuni normale in care traieste. Bine, foarte bine pazit, desigur.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca în "zebră" zau ca în "sebră"?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai bine zebră decât "sebră", în lipsa unei consoane identice în pronunţia română.

    RăspundețiȘtergere
  6. poftesc, poftesc de numa'.

    sunt curioasa, cate etaje are?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ei spun ca sase etaje, dar in cladirea respectiva se afla si un centru comercial, Plaza Carso, cu Saks Fifth Avenue cu tot.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...